Nijedna varijanta koronavirusa nije se širila brzo poput omikrona

19:26 / 01.01.2022.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Koronavirus i dalje je dio svakodnevnog života - zatvara granice, dijeli obitelji, a ponegdje je nezamislivo napustiti kuću bez zaštitne maske. Svjetska zdravstvena organizacija očekuje pobjedu nad pandemijom u novoj godini budu li zemlje zajedno radile na suzbijanju širenja zaraze. Velik problem i dalje je nejednak pristup cjepivima u svijetu, što pogoduje mutacijama. Bližimo se globalnom broju od 290 milijuna slučajeva zaraze. Gotovo pet i pol milijuna ljudi je umrlo.


Nijedna varijanta koronavirusa nije se širila brzo poput omikrona. Samo u jednom danu zaraženo je više od milijun i 800.000 ljudi, što je rekord od početka pandemije. Broj novozaraženih na tjednoj razini povećao se za 60%, ali je zato broj preminulih pao za 9%. Najviše novih slučajeva je u Sjedinjenim Američkim Državama, gotovo pola milijuna. 

- Broj novooboljelih i dalje je u porastu. Danas imamo 76.000 novih slučajeva i ne trebam govoriti da obaramo rekorde iz dana u dan i vjerojatno će se taj trend nastaviti, kazala je Kathy Hochul, guvernerka New Yorka. 

I mnoge europske zemlje imaju rekordan broj novozaraženih. Prednjače Francuska i Velika Britanija. Na Otoku je zabilježeno gotovo 190.000 novih slučajeva, što je velik broj Britanaca potaknulo na cijepljenje i trećom dozom. 

- Stalno učimo o novoj varijanti, a u posljednjih nekoliko tjedana saznali smo da je manje opasna od delte, ali također vidjeli smo da se nastavlja širiti nevjerojatnom brzinom, tako da moramo biti na oprezu, rekao je Sajid Javid, britanski ministar zdravstva. 

Izrael je otpočetka bio predvodnik u cijepljenju, a sada je postao prva zemlja koja je odobrila i četvrtu dozu za ranjive skupine jer ponovno raste broj novih slučajeva. Prve su je primile osobe s transplantiranim srcem.

Ovaj je tjedan u kontinentalnom dijelu Kine zabilježen najveći porast broja novozaraženih od proljeća 2020. Premda je njihov broj zanemariv u usporedbi s onim u europskim zemljama, manje od 200, kineske vlasti odmah su stavile u 10-dnevnu karantenu epicentar zaraze, 13-milijunski grad. 

U Južnoafričkoj Republici, odakle se omikron-varijanta proširila svijetom, broj novozaraženih počeo se postupno smanjivati i čini se da je prošao vrhunac vala koji je prouzročila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!