Omikron-varijanta potvrđena je u 40 zemalja

19:14 / 04.12.2021.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT/J.L.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Omikron-varijanta koronavirusa do sada je potvrđena u 40-ak zemalja. Ono što se za sada zna jest da se omikron iznimno brzo širi, ali i da bi mogao biti manje opasan od prijašnjih varijanti. Znanstvenici bi do svih potrebnih odgovora trebali doći za nekoliko tjedana.


U Oslu je za neke koban bio domjenak. Zarazilo se najmanje 13, a možda i 60-ak ljudi. Tvrtka koja je organizirala zabavu posluje s Južnoafričkom Republikom za koju sada mnogi zatvaraju svoje granice. Jedan od virologa koji je identificirao omikron takvu se potezu protivi.

- Strah od drugog vala jest opravdan, ali ne i način na koji se reagira. Trebali bismo imati snažne sustave odgovora i surađivati sada kada znamo da virus ne poznaje putovnicu ni granice, ističe Sikhulile Moyo s Harvard AIDS Instituta u Bocvani. 

Novi val pandemije, u znaku omikrona, u Južnoafričkoj Republici donosi neke nove podatke. U bolnicama je više djece nego do sada.

- U bolnici je trenutačno 7 % pacijenata oboljelih od COVID-a mlađe od devet godina. To je više nego što smo viđali tijekom prijašnjih valova zaraze, no tješi nas što izvješća pokazuju da djeca imaju blaži oblik bolesti, kaže Ntsakisi Malukele, stručnjakinja za javno zdravstvo provincije Gauteng.

Prema nekim dosadašnjim spoznajama, omikron se lakše prenosi, ali uzrokuje blagu ili asimptomatsku bolest. To bi mogla biti odlična vijest, no još je, slažu se znanstvenici, prerano za ocjenu.

Maria van Kerkhove, tehnička voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije za COVID-19, naglašava da je delta-varijanta i dalje dominantna u cijelom svijetu te da se mora vidjeti kako se omikron može usporediti s deltom. 

-Trebat će nam još nekoliko dana da dobijemo te informacije, rekla je.

Uz strože ili blaže mjere, a u Francuskoj se ponegdje ponovno uvodi nošenje maske na otvorenom, svi su već naučili živjeti s virusom i odlučili da im neće pokvariti Božić.

Usred pandemije ruski lanac oftalmoloških klinika ima poseban problem. Naime, zovu se omikron baš kao i aktualna varijanta virusa. Traže pravne mogućnosti za zabranu imena, no teško da će uspjeti i biti brži od virusa.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!