Vlada s najkraćim mandatom u crnogorskoj povijesti

05.02.2022.

12:21

Autor: M.S./Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Pala je Vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića. Crnogorski parlament sinoć joj je izglasao nepovjerenje

Pala je Vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića. Crnogorski parlament sinoć joj je izglasao nepovjerenje

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Pala je vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića. Crnogorski parlament sinoć joj je izglasao nepovjerenje nakon što je tu inicijativu pokrenuo potpredsjednik vlade Dritan Abazović uz potporu oporbenih stranaka. Krivokapić je dobio podršku samo 11 od 81 zastupnika.

Prvi put u povijesti jednoj vladi Crne Gore u parlamentu je izglasano nepovjerenje. Prva postđukanovićevska vlada trajala je 14 mjeseci. Njezin dugo očekivani pad dogodio se nakon što je iz koalicije istupila lijevoliberalna stranka URA, čiji je čelnik Dritan Abazović u vladi bio potpredsjednik.

- Što ćemo, političke prilike su takve da možda nije moglo dalje, ali u svakom slučaju trebamo biti ponosni da smo uradili ono što je bio prvi cilj prve demokratske vlade, a to je da konačno građani Crne Gore vide da se promjene ovdje mogu desiti. Sad će svaki sljedeći put to biti lakše i uz mnogo manje tenzija, komentirao je Dritan Abazović, potpredsjednik crnogorske vlade (stranka URA).

Predsjednik srušene vlade, nestranački sveučilišni profesor Zdravko Krivokapić, nije bio na sjednici. Proteklih je dana i najavljivao da će 4. veljače biti smijenjen. Čini se da je izgubio potporu i radikalno prosrpskog i građanskog dijela raznorodne koalicije. Tvrdi da mu je Abazović minirao vladu u dogovoru s bivšim premijerom Milom Đukanovićem. No prije deset dana izjavio je i da više nema potporu Srpske pravoslavne crkve, koja je imala velik utjecaj na formiranje vlade ovog premijera bez stranke.

- Ovo je cilj. Vrlo jednostavan: da se poslije 4. pojavi spasilac srpstva i Srpske pravoslavne crkve u imenu nekog drugog, rekao je.

Očekuje se pokušaj formiranja nove manjinske vlade ili raspisivanje izbora. Oko zgrada Skupštine i vlade u Podgorici pojačane su mjere sigurnosti. Crna Gora u proteklih 14 mjeseci prolazi političku krizu čiji su vrhunac bili neredi tijekom ustoličenja patrijarha Srpske pravoslavne crkve u Cetinju. Borba protiv naslijeđene korupcije u državnom aparatu te za deblokadu pravosuđa, koju su zahtijevali građani, zasad nije dala veće rezultate.

Pogledajte prilog Marka Stričevića.

Što dalje?

Iz Podgorice se za HTV-ov Dnevnik u podne javio Vicko Dragojević. Vlada premijera Krivokapića odlukom skupštine pala je i tako postala vlada s najkraćim mandatom u crnogorskoj povijesti. 

Najprije će se pokušati formirati manjinska vlada. Kao jedan od najizglednijih mandatara te manjinske vlade spominje se Dritan Abazović, dosadašnji potpredsjednik vlade, ali i čovjek kojega je sada već bivši premijer Krivokapić prije dva dana neuspješno pokušao smijeniti. 

Situaciju dodatno komplicira odnos snaga u crnogorskom parlamentu. Razlika je točno jedan glas, odnos snaga je 41:40. Do sada je bilo gotovo nemoguće donijeti bilo kakve odluke običnom većinom, a pitanje je kako će se to tek rasplesti kada se bude pokušala formirati manjinska vlada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!