Poplave i klizišta sa zemljom sravnile grad u Brazilu

16.02.2022.

19:45

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT

Posljedice katastrofalnih odrona u zaleđu Rio de Janeira

Posljedice katastrofalnih odrona u zaleđu Rio de Janeira

Foto: Ricardo Moraes / RUTERS

Najmanje 38 osoba poginulo je u poplavama i klizištima izazvanim obilnom kišom u brazilskom gradu Petropolisu, 70-ak kilometara od Rio de Janeira. U samo šest sati palo je više kiše nego što u prosjeku padne u cijeloj veljači.


Na planinski grad Petropolis i okolicu u samo tri sata palo je 26 centimetara kiše - više nego što se prognoziralo za cijeli mjesec veljaču. Na strmim brdima slijedili su odroni zemlje i urušavanja kuća, a na ulicama bujice.

- Voda je bila visoka dva metra. Vrlo, vrlo mnogo vode. Nikada još nismo vidjeli nešto slično onome što se dogodilo jučer, prepričava Regiane Dias, svjedokinja poplave u Petropolisu.

U spasilačkim naporima sudjeluje i oko 200 vojnika. U jednoj od najteže stradalih gradskih četvrti oštećeno je oko 80 kuća. Konačni razmjeri katastrofe još se utvrđuju. Mediji javljaju o 38 poginulih.

- Još nije vrijeme da govorimo o brojevima. Naša zadaća sada je pokušati naći preživjele u ovom strašnom prizoru i dovesti grad u red, poručo je Claudio Castro, guverner savezne države Rio de Janeiro.

Smješten u planinskom zaleđu Rio de Janeira, Petropolis je inače popularno turističko odredište za osvježenje od priobalnih tropskih vrućina.

U 19. stoljeću ovdje je ljetnu rezdenciju imao brazilski car Pedro II. Petropolis, inače jedan od najbogatijih i najsigurnijih gradova na jugoistoku Brazila, proglasio je trodnevnu žalost.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!