19:21 / 27.08.2021.

Autor: Marko Stričević/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Porast novooboljelih u Srbiji i BiH

Porast novooboljelih u Srbiji i BiH

Porast novooboljelih u Srbiji i BiH

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Srbija i Bosna i Hercegovina bilježe velik porast broja novozaraženih, a među njima i teških slučajeva koji zahtijevaju bolničko liječenje.

U Srbiji je u jednom danu preminulo osam osoba, a isti broj smrtnih ishoda prijavljen je i u Bosni i Hercegovini.

Tamošnja televizija javila je da se u kliničkom centru u Banjoj Luci liječi dvostruko više oboljelih od kapaciteta kojima klinika raspolaže te da slične probleme imaju i centri u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

- Moram reći da smo u ovom valu, koji je četvrti val, već na početku tog vala primijetili da nam se više javljaju osobe mlađe životne dobi. Koje su možda negdje tamo u prethodnim valovima imale lakše kliničke forme. Sada imaju jako teške upale pluća, vrlo ozbiljne kliničke slike i to je ono što nas zabrinjava, rekla je Antonija Verhaz, Klinika za infektivne bolesti u Banjoj Luci.

- U ovom trenutku najteži bolesnik koga ja liječim ima 29 godina. Ljudi su se zarazili na ljetovanju, na nekim obiteljskim proslavama i skupovima. Neki ne znaju gdje su se zarazili, što još jednom govori koliko je ova bolest nepredvidiva. Dovoljno je da neko bude inficiran i da nema tešku kliničku sliku, a može zaraziti nekoga tko će završiti u bolnici, rekla je Ivana Milošević, Klinika za zarazne i tropske bolesti u Beogradu, dodavši kako velika većina nije cijepljena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!