Pokopan princ Filip

22:04 / 16.04.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/B.A./HRT

Pogreb princa Filipa

Pogreb princa Filipa

Foto: Dominic Lipinski / Pool via REUTERS

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II., pokopan je u kapelici sv. Jurja, u sklopu dvorca Windsor. Zbog epidemioloških mjera na posljednjem ispraćaju bilo je samo trideset članova kraljevske obitelji. Kraljica se od supruga, s kojim je u braku provela 73 godine, oprostila i objavom jedne od njihovih najdražih fotografija. Cijeli je svijet iščekivao i kako će proteći prvi susret, nakon godinu dana, dvojice prinčeva - Williama i Harryja... 

video thumb

Iz dvorane dvorca Windsor lijes s tijelom princa Filipa prenesen je u Land Rover, pretvoren u pogrebno vozilo koje je princ osobno dizajnirao. Na čelu pogrebne povorke orkestar grenadirske garde, u pratnji garde kraljevske straže. Lijes vojvode od Edinburgha pratilo je četvero njegove djece - princ Charles, kraljevska princeza Anne, prinčevi Andrew i Edward te vojvodini unuci, prinčevi William i Harry


U automobilu, na začelju povorke, kraljica Elizabeta II. Dolaskom do kapele svetog Jurja, točno u 16 sati, u cijeloj je zemlji počela minuta šutnje.


Premda je princ Filip planirao svoj sprovod posljednjih 20 godina, pogrebna je ceremonija prilagođena uvjetima pandemije. Na ispraćaju u kapeli svetog Jurja bilo je samo 30 uzvanika, većinom članovi kraljevske obitelji. Kraljica je željela da budu zastupljene i sve grane obitelji njezina supruga.

U oproštajnom govoru odana je počast hrabrosti i humanosti princa Filipa i njegovoj službi u kraljevskoj mornarici.


- Inspirirala nas je njegova nepokolebljiva vjernost kraljici, snjegova služba naciji i Commonwealthu, njegova hrabrost, odvažnost i vjera, rekao je dekan Windsora David Conner.


- Bio je to čovjek kojem se kraljica mogla povjeriti, njezin suprug, otac njezine djece, partner i, kako je netko jednom rekao - jedini muškarac koji je ikad mogao reći kraljici da ušuti, rekao je autor biografije kraljevske obitelji Christopher Warwick.

Uoči pogreba kraljica se od supruga, s kojim je u braku provela 73 godine, oprostila objavom neformalne fotografije, zabilježene u Aberdeenshireu. 


Opuštena prinčeva narav i njegova duhovitost urezala se i u srca građana:


- Njegov je odlazak velik gubitak, jer vojvoda je imao sjajan smisao za humor i osjećaj za ljude. Mislim da se kraljica uz njega osjećala opuštenije.


- Svi su voljeli princa Filipa. Kraljici je svakako najteže, ali mislim da danas tuguju ljudi širom svijeta, a prvenstveno u Velikoj Britaniji. 

Najvažniji kraljevski sprovod otkako je 2002. umrla kraljica Elizabeta, majka sadašnje kraljice Elizabete II., putem medija su pratili deseci milijuna ljudi. 


Oči svijeta bile su uprte i u prinčeve Harryja i Williama, koji su se susreli prvi put nakon zahlađenja odnosa zbog Megxita. Razmirice su, ako je suditi po zajedničkom odlasku iz kapele, barem tijekom pogreba uspjeli ostaviti po strani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!