Građani u strahu, posljedice će biti goleme

24.02.2022.

12:30

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Volodomir Zelenski, Vladimir Putin

Volodomir Zelenski, Vladimir Putin

Foto: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER/RUSSIAN POOL / REUTERS

Rano jutros ruske snage ušle su u Ukrajinu sa sjevera, istoka i juga, mnogi veliki gradovi našli su se pod raketnim napadom, odjekuju eksplozije. Prema najnovijim informacijama, poginulo je 40-ak ukrajinskih vojnika i desetak civila, a ukrajinske vlasti objavile su da su srušili šest ruskih aviona i ubili desetke vojnika. Vladimir Putin u svom je obraćanju upozorio da će Moskva odmah odgovoriti ako se itko pokuša umiješati u vojnu operaciju. Ukrajinske vojnike na istoku zemlje pozvao je da polože oružje i vrate se svojim kućama.


Snažne eksplozije rano jutros zatresle su brojne ukrajinske gradove. Rusija je napala gradove u blizini kontaktne linije Donbasa. Eksplozije odjekuju i u Odesi. Rusija tvrdi da su ciljevi njezinih napada vojni objekti ukrajinske vojske. Gađani su i vojni aerodromi i protuzračna obrana, a nadzorne kamere pokazuju ulazak ruskih tenkova s Krima na ukrajinski teritorij. Istodobno su izbile žestoke borbe između ukrajinske vojske i separatističkih snaga na istoku Ukrajine. Pobunjenici kažu da napadaju položaje ukrajinske vojske kako bi povratili kontrolu nad cijelim oblastima, a stižu i informacije o iskrcavanju ruske vojske na jugu Ukrajine. 

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je ukrajinska protuzračna obrana eliminirana. Stižu informacije i o ulasku ruskih tenkova iz Bjelorusije, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko poručio je kako bjeloruske trupe ne sudjeluju u ruskoj operaciji na prostoru Ukrajine. Bombardirani su vojni ciljevi blizu Harkiva. Građani su u strahu. 

- Danas sam doživjela najružniji izlazak sunca u životu. Ujutro u 5 probudila sam se i začula pucnjavu. Pojurila sam na balkon i shvatila da nije riječ o vatrometu. Odjekivale su eksplozije. Vidjela sam dim na horizontu. Do posljednjeg trenutka nisam mogla vjerovati da bi se takvo što moglo dogoditi u mom rodnom gradu Harkivu, svjedoči Saša, stanovnica toga grada.

Pogođena je i stambena zgrada u gradu Čuguev u Harkivskoj oblasti. Građani Ukrajine su u nevjerici, u strahu su pogotovo građani lučkog grada Mariupolja gdje se očekuje iskrcavanje ruske vojske.

Ukrajinske vlasti najavile da su spremne za rat protiv agresora koji je proteklih dana otvoreno poručio da Ukrajina nema povijesno pravo na postojanje kao država. 

- Dragi građani Ukrajine, jutros je predsjednik Putin najavio specijalnu vojnu operaciju u Donbasu. Rusija je izvršila udare na našu vojnu infrastrukturu i naše granične straže. U mnogim gradovima Ukrajine čule su se eksplozije. Uvodimo izvanredno stanje na cijelom području naše zemlje. Prije minutu razgovarao sam s predsjednikom Bidenom. SAD je već počeo ujedinjavati međunarodnu potporu. Danas bi svatko od vas trebao ostati miran. Ostanite kod kuće ako možete. Mi radimo. Vojska radi. Cijeli sektor obrane i sigurnosti radi. Bez panike. Mi smo snažni. Spremni smo na sve. Obranit ćemo se jer mi smo Ukrajina, izjavio je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin noćas se obratio naciji te poručio kako Rusiji nije cilj osvojiti niti okupirati Ukrajinu, već je "demilitarizirati" te provesti , kako je rekao - "proces denacifikacije".

- Krajnji cilj operacije je zaštititi ljude koji su 8 godina bili podvrgnuti genocidu od strane kijevskog režima, rekao je Putin u svom obraćanju.

- Daljnje širenje NATO-a i početak militarizacije Ukrajine za nas je neprihvatljiv. Nije riječ o samom NATO-u, on je oruđe vanjske politike SAD-a. Problem je što se stvara neprijateljska antiRusija na našim susjednim teritorijima. Želim napomenuti, na našim povijesnim teritorijima. Potpuno je kontrolirana izvana, dobiva NATO-ove vojne snage i osnažuje se najsuvremenijim oružjem. Za SAD i njihove saveznike to je takozvana politika obuzdavanja Rusije. Geopolitički dobici su očiti. A za našu zemlju to je pitanje života i smrti, pitanje naše povijesne budućnosti kao nacije. Nije pretjerivanje, tako je. To je stvarna prijetnja ne samo našim interesima nego i postojanju naše države, njezinu suverenitetu. Ovo je crvena linija o kojoj smo mnogo govorili, poručio je.

Ukrajina je zatražila od Turske da trenutačno zatvori morske tjesnace Bospor i Dardanele za ruske vojne brodove. 

- Još jednom, želio bih se obratiti turskoj vladi i turskom narodu. Pomozite Ukrajini. Pozivamo na zatvaranje zračnog prostora, tjesnaca Bospor i Dardaneli, kazao je Ukrajinski veleposlanik u Turskoj Vasil Bodnar.

Ruski napad žestoko su osudile Sjedinjene Američke Države. Američki predsjednik Joe Biden najavio je najteže sankcije dosad, državni tajnik Antony Blinken masovne posljedice. 

- Jučer kada su započeli invaziju na Ukrajinu, udarili smo na njih snažno, ne samo mi, nego u suglasju s Europom, s drugim saveznicima i partnerima. Idemo protiv velikih financijskih institucija, velikih projekata na takozvani plinovod Sjeverni tok 2 koji je Njemačka zaustavila, koji je glavni izvor novca za razvoj Rusije, projekt vrijedan 11 milijardi dolara. Ali istodobno, veoma jasno rekli smo da ako Rusija nastavi s eskalacijom, i mi ćemo. Ako to ne zaustavi predsjednika Putina, poručili smo zajedno s svim našim saveznicima i partnerima da će i u budućnosti posljedice biti goleme, cijena koju će Rusija morati plaćati još veoma dugo, kazao je Blinken.

Prema dosadašnjim informacijama, osmero ljudi je poginulo, a devet ranjeno u jutrošnjem silovitom napadu na Ukrajinu. Zapadne zemlje strahuju od mogućeg velikog izbjegličkog vala iz Ukrajine, a cijeli zapadni svijet osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!