U ruskom napadu uništen najveći teretni zrakoplov na svijetu

03.04.2022.

08:14

Autor: Miro Aščić/HTV/IMS

Teretni avion Antonov An-225 Mriya, najveći zrakoplov na svijetu, uništen od strane ruskih vojnika, viđen na aerodromu u naselju Gostomelj

Teretni avion Antonov An-225 Mriya, najveći zrakoplov na svijetu, uništen od strane ruskih vojnika, viđen na aerodromu u naselju Gostomelj

Foto: Mikhail Palinchak/TPX / Reuters

Ukrajinska vojska kaže da se intenzitet ruskih zračnih i raketnih napada smanjio i da Moskva nastavlja povlačiti svoje snage na sjeveru Ukrajine. Kadrovi iz Irpinja, sjeverozapadno od Kijeva, koji ruske postrojbe nikada nisu uspjele potpuno zauzeti, prikazuju grad razrušen u sukobima ruske i ukrajinske vojske.

- Hvala Bogu, Irpinj je opet ukrajinski. Rusi su nam uzeli mobitele. Bilo je nemoguće dobiti signal. Kada biste pokušali uspostaviti vezu, ruska patrola oduzela bi vam telefon - govori Oleg, stanovnik Irpinja.


I istočno od Kijeva, u Buči, posvuda dokazi silovitih borbi, tijela na ulicama. Ovdje je bespilotna letjelica Bayraktar uništila rusku oklopnu kolonu koja se pokušala probiti prema Kijevu. Rusi uzmiču i u Černjihivskoj oblasti. Ukrajinska vojska ušla je u mjesto Nova Basan. Posvuda su uništeni ruski tenkovi.

Ukrajinske snage ušle su i u zračnu luku Gostomelj, na koju je ruska vojska prvoga dana rata izvršila helikopterski desant iz Bjelorusije i za koji su se vodile teške bitke, a u njoj je uništen i najveći avion na svijetu Antonov 225 Mriya. Sada je ruska vojska strateški važno mjesto pokraj Kijeva napustila bez borbe.

- Tijekom dana glavni smjer djelovanja bila je Kijevska regija, gdje su sa sjeverozapada i sjeveroistoka Kijeva naše postrojbe odbacivale neprijatelja prema državnoj granici. Oslobodile su više od 30 naselja -  izjavio je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Predsjednik Zelenski kaže da Rusija namjerava zauzeti istok i jug Ukrajine. Opet se požalio da zapadne zemlje Ukrajini nisu dostavile dovoljno proturaketnih sustava.

- Naši branitelji nastavljaju vraćati kontrolu nad naseljima u Kijevu i Černjihivskoj regiji. Sve je više nacionalnih ukrajinskih zastava na područjima koja su bila privremeno okupirana. Ukrajinske oružane snage ne puštaju osvajače bez borbe, nego im nanose gubitke, uništavaju sve do kojih mogu doći. Jačamo obranu u smjeru istoka i Donbasu. Svjesni smo da neprijatelj ima rezerve za povećanje pritiska na istoku - izjavio je Zelenski.

Rusko ministarstvo obrane kaže da je onesposobilo još jedan vojni aerodrom u regiji Poltava i da je na željezničkom kolodvoru uništena vojna tehnika ukrajinske vojske koja se kretala prema Donbasu. Nakon raketiranja skladišta nafte, ruska vojska sada uništava željeznička čvorišta kako bi spriječila ukrajinsku vojsku da željeznicom prebacuje snage na istok. Ruska vojska opet se koristila balističkim raketama Iskander-M kojima je gađala regionalno zapovjedništvo u Harkivu, a gusti crni dim jutros suklja i iznad Odese.

- Tijekom dana operativno-taktičko zrakoplovstvo ruskih zračno-kozmičkih snaga pogodilo je 28 vojnih objekata u Ukrajini. Među njima: dva skladišta raketnog i topničkog oružja i streljiva, kao i 23 područja koncentracije vojne opreme ukrajinskih oružanih snaga , rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.

Rusija je bila najavila da će se zajedno sa separatističkim postrojbama koncentrirati na zauzimanje područja u Doneckoj i Luhanskoj oblasti. Tek se očekuju teške bitke za ključne gradove Severodoneck, Slovjansk i Kramatorsk, ali ruska vojska još nije uspjela do kraja zauzeti ni Mariupolj, za koji se teške gradske bitke vode već 20-ak dana. Prema svemu sudeći, u tijeku je pregrupiranje uoči druge faze rata u kojoj bi se mogle voditi još teže bitke nego dosad.

Pregled stanja pogledajte u prilogu Mire Aščića:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!