12:53 / 11.04.2021.

Autor: Miro Aščić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

U svijetu se svaki dan zarazi oko 700 tisuća ljudi

Testiranje na Covid-19

Testiranje na Covid-19

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Unatoč masovnim kampanjama cijepljenja, pandemija COVID-a ne posustaje. U svijetu se svaki dan zarazi oko 700 tisuća ljudi, od toga u Europi oko 200 tisuća. Uz cijepljenje, balansira se i između strogih i blagih restriktivnih mjera zbog kojih se prosvjedovalo u Rumunjskoj i Švicarskoj.

Švicarci su se jučer okupili na neprijavljenom prosvjedu protiv epidemioloških mjera, ali policija je rastjerala prosvjednike. U Švicarskoj je posljednjih dana broj novozaraženih u blagom porastu.

Od neprestanih restrikcija umorni su i Rumunji. Na dan kad je Rumunjska premašila milijun zaraženih koronavirusom, stotine prosvjednika okupile su se na ulicama Bukurešta.

- Okupili smo se protiv mjera koje potkopavaju naša prava i slobode. Protivimo se obaveznom cijepljenju, nošenju maske i izolaciji. Ništa se nije dogodilo nakon godinu dana restrikcija, rekao je Dumitru Balan, organizator prosvjeda.

Francuska i dalje ima najveći broj novozaraženih u Europi, više od 43 tisuće. Nije pomoglo uvođenje policijskog sata, a ni druga ograničavanja. Zdravstveni sustav je prenapregnut, a bolesnicima se događa da završe u bolnici u jednom, a probude se u drugom gradu.

- Transferi rasterećuju bolnicu jer u ovom trenutku nedostaje kreveta na intenzivnoj njezi za smještaj pacijenata s COVID-om, rekao je Stephane Gaudry, liječnik na odjelu intenzivne njege.

video thumb

Društvena mreža Facebook stavila je na raspolaganje svoje sjedište u Kaliforniji za cijepljenje protiv koronavirusa. U SAD-u je prvu dozu primilo gotovo 35 posto stanovnika, odnosno 114 milijuna, dok je u Europskoj uniji cijepljeno samo 65 milijuna ljudi. SAD zasad uspijeva izbjeći znatno povećanje broja novozaraženih.

U posljednje vrijeme u Indiji dramatično raste broj novozaraženih. Druga najmnogoljudnija zemlja jučer je oborila vlastiti rekord po broju novih slučajeva, više od 150.000, zbog čega je u New Delhiju uveden policijski sat.

Treći val pandemije zahvatio je i  Brazil koji, ovisno o danu, ima i do 90.000 novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!