19:51 / 06.03.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zapinje globalni program COVAX

Program COVAX

Program COVAX

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Nove doze očekuju brojne zemlje, cjepiva i dalje nema dovoljno, zapinje i globalni program Covax, koji bi cjepivo trebao osigurati državama s nižim i srednjim dohotkom. 

Srbija, kad je riječ o kampanji masovnog cijepljenja, u samom je europskom vrhu. Godišnjicu prvog zabilježenog slučaja zaraze koronavirusom dočekuje masovnim cijepljenjem i još jednim zatvaranjem. Od danas u podne do ponedjeljka u 6 sati radit će samo prodavaonice hrane, lijekova i goriva, a od ponedjeljka na online nastavu prelaze srednje škole. Bolnice su u Srbiji na rubu održivosti.

U Bosni i Hercegovini također se bore da zdravstveni sustav ostane na nogama.

Edin Forto, predsjednik Vlade Kantona Sarajevo, upozorava da su kapaciteti popunjeni, nedostaje kadrova.

- I oni koji su bili potkapacitirani sada su dodatno izgubili ljudstvo zbog izolacija i pozitivnih testova, kaže.

BiH istodobno pokušava nabaviti cjepivo, jer ima ga u simboličnim količinama.

Zapelo je i s dozama koje su trebale stići u sklopu globalnog programa COVAX.

Thedros Adhanom Ghebreyesus
, glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije, izvijestio je da je COVAX do sada isporučio više od 20 milijuna doza cjepiva u 20 država.

Sve je to premalo, a jedina europska država koja je do sada dobila cjepivo putem tog programa je Moldavija.

U SAD-u bi svim odraslim osobama cjepivo trebalo biti dostupno do kraja svibnja. Nakon što su godinu dana bila zatvorena, njujorška kina otvorila su vrata, no kapacitet im je smanjen, na samo 25 %.

Zbog pada broja slučajeva zaraze, ali i pritisaka industrije vezane za zabavne parkove, u Kaliforniji bi se 1. travnja trebali otvoriti Disneyland i drugi zabavni parkovi, kao i stadioni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!