Blaga zima - ratari na mukama

07:00 / 07.01.2022.

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HTV/Sanja Najvirt/E.P.C.

Blaga zima i vlaga štete ratarskim kulturama

Blaga zima i vlaga štete ratarskim kulturama

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

Ratari su na mukama, iako su ove jeseni posijali gotovo pola milijuna hektara ozimih kultura. Blaga zima i gotovo proljetne temperature proteklih dana štete mladoj pšenici i uljaricama. Trebat će im dohrana i zaštita od bolesti. No problem su visoke cijene gnojiva i zaštitnih sredstava. Proizvodnja će zbog toga biti znatno skuplja, a kakve će biti ovogodišnje cijene žitarica na burzama, velika je nepoznanica.


Pivarski ječam jedna je od najisplativijih, ali i najosjetljivijih ozimih kultura. Za ovako vlažnih i toplih zima, biljka trpi šokove, a vlati žute.


- S visokim temperaturama u ranoj fazi javlja se i bolest, a imali smo proteklih godina problem pojave uši koje nam naprave dosta štete na pivarskom ječmu, tako da bi bilo poželjno da bude niskih temperatura, onako kako je priroda to i zamislila, kaže Mile Pavičić iz Kaptola.


- On je jako osjetljiv, hoćete na sušu - nije dobro, na vlagu - opet reagira, na rezidue u zemlji isto. Sada ječam reagira žutilom, a to sve na neki način dobrim dijelom ima utjecaj na krajnji rezultat, u žetvi, ističe Ivan Han iz Ministarstva poljoprivrede. 


Ratarske kulture trebat će pojačanu zaštitu


Mlada pšenica zasad odolijeva temperaturnim šokovima. Ne pokaže li zima pravo lice, a hladnoća i snijeg na poljima ne odrade svoju sanitarnu ulogu, pojavit će se bolesti i štetnici. Neće poštedjeti ni uljanu repicu. Sve će te kulture ubrzo tražiti pojačanu zaštitu i prihranu. A ona će ove godine biti ekstremno skupa.


- Nagli šok je nastupio kad je cijena mineralnih gnojiva otišla u nebesa. Jedini spas za ratarsku proizvodnju jest da cijena ratarskih proizvoda ostane na ovim razinama, da se koliko-toliko neutralizira ovo veliko poskupljenje repromaterijala, rekao je Ivan Đurić iz Ratarstva Kutjeva d.d.
Samo cijene mineralnih gnojiva porasle su više nego dvostruko, a vrtoglavo skaču i cijene sredstava za zaštitu bilja. Zbog visokih otkupnih cijena, lani su ratari dobro zaradili. Hoće li i ove, više je nego neizvjesno. Uz drastično poskupljenje repromaterijala - teško.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!