Gradonačelnik Novske: Gaming industrija može pokrenuti hrvatsko gospodarstvo

12.01.2022.

13:52

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: Studio 4 / HRT

U posljednje dvije godine industrija videoigara bilježi iznimno velik rast. Raste i gaming poduzetnički inkubator u Novskoj, a danas je otvoren i učenički dom u kojem će boraviti učenici koji se školuju za zanimanje tehničara za razvoj videoigara.

- Naš cilj je da ponudimo nešto novo, čega dosad nije bilo u Sisačko-moslavačkoj županiji, da podržimo ovu najbrže rastuću industriju. Pokrenuli smo naš poduzetnički inkubator PISMO, podržavamo srednju školu koja je jedna od dvije u Hrvatskoj koja nudi program Tehničar za razvoj videoigara, omogućili smo mladim ljudima iz čitave Hrvatske da danas dobiju i učenički dom, rekao je Marin Piletić, gradonačelnik Novske, gostujući u emisiji "Studio 4".

Kroz poduzetnički inkubator PISMO educiralo se za ovo zanimanje gotovo 300 mladih. U njemu je registrirano 67 tvrtki specijaliziranih za izradu i razvoj video igara.

- To je više od 50 posto svih tvrtki koje su registrirane u Hrvatskoj koje se bave razvojem kreativne industrije u Hrvatskoj, rekao je Piletić.


Piletić je rekao kako gaming industrija, koja svake godine enormno, raste može pokrenuti hrvatsko gospodarstvo.

- Kroz projekt poduzetničkog inkubatora, podršku Vlade i ministarstva kulture i medija zakonski je ta industrija regulirana, može očekivati velike potpore iz bespovratnih europskih sredstava, a grad Novska i Sisačko-moslavačka županija odlučili su kroz svoje proračune sufinancirati ovu industriju kroz mjeru samozapošljavanja za sve mlade ljudi koji steknu to zvanje, da u našem inkubatoru kombinirajući tri mjere mogu računati na potporu u iznosu od preko 150 tisuća kuna, rekao je Piletić.

Već u vrtićima omogućeno je besplatno korištenja pametnih uređaja poput tableta i mobitela te besplatno učenje engleskog jezika. Vrši se i cijeli niz edukacija u osnovnim školama, a uz dva četverogodišnja srednjoškolska programa, sljedeći korak je dovesti visokoobrazovne programe u Novsku. 

- S obzirom na to da se gaming industrija vrlo brzo mijenja želimo da to bude jedan fluidan program koji će pratiti trendove na tržištu, ali koji će omogućiti da ukoliko se pojave novi alati i softveri za razvoj jedne ovakve industrije, budu brzo provedeni i kroz naš obrazovni sustav. To nam je cilj i zato naša Županijska razvojna agencija radi na kurikulumu za to zanimanje, a kada se steknu uvjeti i kada dobijemo dozvole, kada izgradimo potrebne objekte, onda ćemo započeti i s tim visokoobrazovnim programom, rekao je Piletić.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!