Nove tehnologije u domaćoj poljoprivredi

22.04.2022.

19:49

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/HRT

Nove tehnologije u domaćoj poljoprivredi

Nove tehnologije u domaćoj poljoprivredi

Foto: Dnevnik / HRT

Nove tehnologije budućnost su u proizvodnji hrane, a sve se više primjenjuju i u domaćoj poljoprivredi. Donose goleme uštede na troškovima, a prinose povećavaju. I dok se u razvijenim zemljama "pametna poljoprivreda" primjenjuje već godinama, i hrvatska polja počele su nadlijetati bespilotne letjelice. Snimili smo ih u našoj žitnici, Slavoniji.

Golemi dronovi za preciznu, pametnu primjenu u poljoprivredi - budućnost su u proizvodnji hrane.

- Služi za tretiranje poljoprivrednih usjeva, od zaštite usjeva, prihrane usjeva, ima čak i mogućnost zamijene spremnika koji služi i za rasuti teret, rekao je Tomislav Korenika, serviser besposadnih sustava i instruktor letenja.

Poput gnojiva ili sjemena pa je velik adut u suvremenoj ratarskoj proizvodnji.

- Opremljen je sa šest rotora, kad je pod punim opterećenjem, dakle skroz s baterijama ima oko 70 kila, dodao je Korenika.

U zraku ima prethodnicu s preciznom kamerom koja snimi usjev i šalje podatke u računalni kontroler. Preciznost drona u tretiranju ciljanih površina je nevjerojatna - u centimetar.

- Smarting farming smatramo ključem u donošenju odluke na vrijeme. Mi danas želimo pratiti poljoprivredu on line i u svakom trenutku znati što toj biljci treba, rekao je Uroš Radaković, Ratarstvo PP Orahovica.

Tako se drastično, čak upola smanjuju troškovi proizvodnje, a prinosi povećavaju.

- Ove precizne, varijabilne gnojidbe smo radili na ozimim kulturama - pšenici i uljanoj repici i tu smo dobili rezultate da nam se prinos povećao za 20 do 30 posto ovisno o kulturi, rekao je Ivan Varetić, PPK Valpovo.

Za primjenu ovakvih bespilotnih letjelica valja dobiti i potrebna odobrenja. Jedan od načina je uspostava zemljopisne zone iznad područja primjene.

- Iz jednostavnog razloga što će se operacije odvijati nad pustim područjem. nema nikakvog rizika za osobe niti imovinu na zemlji i odvijat će se na rezerviranom zračnom prostoru, rekao je Damir Brezik, voditelj Odjela bespilotnih zrakoplova Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Projekte u pametnoj poljoprivredi izdašno potiče i Europska unija pa ih zato valja što prije iskoristiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!