16:31 / 12.02.2022.

Autor: Petra Neuner Geržinić/Regionalni dnevnik/HRT

Podrška ženama poduzetnicama

Illustration

Illustration

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Poreč već godinama nosi titulu Grada prijatelja ženskog poduzetništva. Lani je dodijelio rekordan iznos i broj nepovratnih potpora obrtnicima i poduzetnicima - čak 53. Čak 40% odnosi se na žene - poduzetnice. A od ove godine uvode se i nove mjere pomoći.

Ambijent za opuštanje. Taman kako treba u salonu za masažu. No nije ovo Tamari Teodorović prva struka. Korona je učinila svoje. Nakon 15 godina u ugostiteljstvu krenula je ispočetka. na školovanje i usavršavanje.

- Pomogli su mi gotovo svi ljudi koje sam susrela na svome putu, čak i osobe koje bi mi mogle biti konkurencija, bile su tu uz mene kao potpora, rekla je Tamara Teodorović, poduzetnica.

A poseban vjetar u leđa puhnuo je iz Grada.

- Pružilo mi određenu sigurnost da znam da nisam sama u svemu ovome. Uspjela sam uzeti još nekakve dodatne stvari za posao koje bez toga ne bih možda mogla, dodala je.

A može. I mogu porečke poduzetnice - fotografkinje, računovotkinje, dizajnerice, izrađivačice namještaja, voditeljice građevinskih tvrtki. Upravo taj ženski potencijal nagrađuje Poreč. I Marininu hrabrost. Nakon osam godina u struci, mlada je kozmetičarka otvorila obrt. I to 12 kilometara od centra.

- Moram priznat da sam se malo dvoumila oko situacije oko korone, ali treba u životu riskirati tako da sam odlučila i jako sam zadovoljna i pravi je trenutak, sve mi se posložilo, rekla je Marina Samardžić, poduzetnica.

Da se posloži od ideje do realizacije kroz edukacije i financijsku potporu prilikom otvaranja obrta ili trgovačkog društva dodatno osigurava gradski novac.

- Nabava dugotrajne imovine, trošak obaveza, ako žele prijaviti Eu projekte i taj trošak, a od ove godine i besplatan vrtić za prvih šest mjeseci poslovanja, rekla je Morena Mičetić Fabić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i fondove Europske unije.

Žene su među poduzetnicima, kada je Poreč krenuo u projekt, činile 20%, a danas ih je 40%. Da bi i dalje rasle, Grad ženama daje 20%o veći iznos potpore u odnosu na njihove muške kolege.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!