Rekordna prodaja mladih vina uoči blagdana

07:00 / 12.12.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Rekordna prodaja mladih vina pred blagdane

Rekordna prodaja mladih vina pred blagdane

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon dobre prodaje protekle turističke sezone, zanimanje za naša vina raste i uoči nadolazećih blagdana. Dosad je, kažu u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, pod zaštitu stavljeno pola milijuna litara mladoga vina ovogodišnje berbe, što je čak 70 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Fermentacija graševine na samom je kraju. Završna kontrola u čaši obećava najbolje.


- Još možda par dana treba, na finim je talozima da dobije još više bukea i onih lijepih prirodnih mirisa, objašnjava Branko Jakobović, Vetovo.


Nakon dva teška pandemijska lockdowna, ljetošnja turistička sezona donijela im je golemo olakšanje.


- Bila je jako dobra turistička sezona na Jadranu, barem što se nas iz Slavonije tiče, bila je jako velika potražnja za vinima, tako je i sad pred ove blagdane, kaže Filip Jakobović.


Prednjači naravno graševina, naša gospodarski najzastupljenija sorta, a time i vino. 


- One graševine koje su namijenjene za tržište kao mlada vina, kao lagane, svježije, one kreću jer evo neki su svoja pustili i vina su izvrsna, rekao je Josip Mesić s Veleučilišta u Požegi.


Baš ovih dana u novootvorenu ispostavu HAPIH-a u Kutjevu stižu uzorci mladih vina na analizu, prije samog puštanja vina u promet i naravno zaštite ovogodišnje berbe. Razloga za optimizam čini se - itekako ima.


- U 2021. s današnjim danom stavljeno je u promet gotovo pola milijuna litara. Ako to usporedimo s 2020. godinom, to je pomak od 70 posto, ističe Darko Cenbauer, ravnatelj Centra za kontrolu i nadzor HAPIH-a.


Nastavljaju se tako dobri trendovi sezone na Jadranu koja je nakon dvije teške pandemijske godine donijela oporavak vinarskom sektoru. Raste i izvoz, i to specijalnih kategorija vina. Postižu dobru cijenu i posebno su tražena.


- Nama je broj jedan Venje, iza toga graševina, a onda i rajnski, sivi pinot, sauvignon, nabraja Ivan Enjingi, Hrnjevac.


To je, uz pozitivne trendove prodaje koje vinari bilježe uz nadolazeće blagdane, vjetar u leđa domaćoj proizvodnji vinskih kapljica kojoj je s dva paketa COVID mjera pomogla i država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!