Novaković: Situacija u kojoj su se našli ministri izaziva sumnje

04.05.2021.

13:37

Autor: Studio 4/IMS/HTV/M.B./HRT

Predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković

Predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković

Foto: Studio 4 / HRT

Predsjednica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković rekla je u Studiju 4 da odluka o pokretanju postupka protiv trojice ministara nije bila jednoglasna i da to nije presedan.


- Izvjestiteljica je iznijela predmet s kojim se većina u Povjerenstvu nije složila i preglasana je, kazala je Novaković.

- Sutuacija ministara Aladrovića, Butkovića i Ćorića nije jedinstvena. Ministar Ćorić je predsjednik povjerenstva koje je intervjuiralo osobe za Skupštinu Janafa, koje će predložiti Vladi. On je obavljao intervjue, a nakon toga na Vladi, zajedno s Aladrovićem i Butkovićem, glasao za Dragana Kovačevića s kojim su se družili u "famoznom" klubu, kazala je Novaković.


Za predsjednika Republike i načelnika Stožera rekla je da su bili u klubu, ali to nema nikakve veze s Kovačevićem i situacijom da oni odlučuju o nečemu, pa postupak protiv njih nije pokrenut.


- Nismo razmatrali to koliko je netko pojeo i popio i koliko netko gricka, to je potpuno irelevantno. Mislim da situacija u kojoj su se ministri našli izaziva određene sumnje i to ćemo istražiti, a zatim vidjeti u kojem ćemo smjeru ići, kazala je Novaković.

- Nas je u Povjerenstu petero, svatko na radnom sastanku iznese svoje mišljenje, a na sjednici svatko glasa kako je odlučio, objasnila je jednostavno funkcioniranje Povjerenstva. 


Predsjednikov put u Albaniju i njegovo odbijanje na suradnju?


- Da Ustavni sud smatra da nešto nije u redu s našom ingerencijom, pretpostavljam da bi i reagirao. I predsjednik RH je pod našom ingerencijom, pa je dužan, kao i svatko drugi, dostavljati dokumentaciju koju zatražimo i sudjelovati u postupku koji je otvoren. Dapače, smatram da bi i on i premijer trebali ne samo postupati po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa već i druge poticati na to, kazala je. Dodala je da je moguće da im se nešto ne dostavi iako Zakon to nalaže. Smatra da je problem u tome što ne postoji sankcija i kaže da će to novi Zakon regulirati.

Problematičan čl. 5. Zakona - Načelo djelovanja


- Članak 5. se bavi transparentnošću, odgovornim postupanjem, savjesnošću - osnovnim načelima postupanja svakog političara. Nakon odluke Ustavnog suda da se djelovanje Povjerenstva treba preispitati po čl. 5. dobili smo dvije odluke Upravnog suda potpuno drugačije - jedna kaže da možemo, a druga da ne možemo i doista ne znamo koji je konačni stav Visokog upravnog suda. Obratili smo se DORH-u i tražimo da Vrhovni sud to ispita. U ovom trenutku smo zastali sa svim predmetima koji bi bili eventualna povreda čl. 5., no nećemo čekati dovijeka, kazala je Novaković. Dodala je da će vjerojatno čekati do ljeta i onda vidjeti što će s predmetima koji "stoje". 


- To načelo je sukus etike i prevencije i ono se može urediti novim Zakonom. Bilo bi izuzetno loše da to kao mogućnost nestane iz zakona, odnosno da se veže za povredu nekog drugog članka, kazala je Novaković.


Razlozi Novaković da se ne kandidra ponovno na čelno mjesto Povjerenstva


- Ne mislim da bi uopće bilo moguće da me se ponovno kandidira. Drugi razlog je što smatram da treba dobro odraditi jedan rok, a zatim se povući s funkcije. Dvije godine, koliko mi preostaje, ćemo raditi punom parom, a onda neka netko drugi nastavi, kazala je Novaković.


Ostali zanimljivi predmeti


- Imamo novi predmet protiv ministra Vilija Beroša vezano za platformu CijepiSe, zatražili smo dokumentaciju, a to istražuje i USKOK. Ostalo se ništa novo nije desilo što je zanimljivo. Trenutno sad stojimo zbog lokalnih izbora, rekla je. 

Novaković je naglasila da im mediji pomažu u tome što članovi Povjerenstva "jednostavno" nemaju kapaciteta i ne mogu stići na sve strane. 


Za novi Zakon o sprečavanju sukoba interes kazala je da se još ne zna kada se planira donijeti, ali da se on u svakom slučaju treba donijeti kada bude imao jasan oblik.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!