19:08 / 06.07.2021.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Broj novozaraženih u porastu u odnosu na prošli tjedan

default error photo

Danas, u odnosu na prošli utorak, imamo rast broja novozaraženih: 96 u odnosu na prošlotjednih 70. Blago raste i broj trenutačno zaraženih, u zemlji ih je ponovno više od 500. S COVID-om je preminulo još dvoje oboljelih. I dalje se najviše govori o padu zanimanja za cijepljenje, što bi moglo otvoriti vrata još jednom, četvrtom valu epidemije u Hrvatskoj. 

U Zadarskoj županiji dvadeset troje novooboljelih, a zbog koronavirusa hospitalizirano je deset pacijenata. Od danas su u toj županiji na snazi strože epidemiološke mjere - zabrana održavanja koncerata i većih događaja na otvorenom na kojima nije moguće provesti kontrolu osoba koje na njima sudjeluju.

- To se odnosi i na druga mjesta u Zadarskoj županiji gdje imamo ove feštice po manjim mjestima, tradicionalne feštice i njih je teško kontrolirati jer se odvijaju na javnoj površini, na ulici, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite grada Zadra Ante Babić.

- Mislim da je ovo jako fina poruka da se shvati koliko je ozbiljna situacija i da ovo zatvaranje od petnaest dana ne smijemo shvatiti kao privilegiju nego kao kaznu i popravni dio ispita, naglasio je direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka

U Zagrebu se nastavlja cijepljenje prvom dozom bez najave na tri punkta, dok se na Velesajmu dosad cijepilo samo uz najavu.

- Građani koji nisu se cijepili mogu doći na cijepljenje ili preko liječnika ili na javni poziv, takav poziv održat će se na Velesajmu u subotu, tako da pozivamo sve koji nisu da se dođu cijepiti, istaknula je voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti, NZJZ "Dr. Andrija Štampar" prim. Mirjana Lana Kosanović Ličina, dr.med., spec. epidem.

Jer cijepljenje je jedini izlaz iz trenutačne situacije poručuje ministar Božinović.

- To je jedini način kako se vratiti normalnom životu i kako se riješiti svih ovih restrikcija u kojima nitko ne uživa, al je naša obveza zaštiti zdravlje građana, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović.

- Cjepivo je spasilo čovječanstvo više puta u povijesti, to je naš izlaz i povratak životu, dodao je.

Ministar Božinović dodao je i da bi se trebao riješiti status onih kojima je zaraza potvrđena brzim antigenskim testom. Takve osobe trebale bi imati jednak tretman kao i one s pozitivnim PCR testom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!