22:16 / 08.03.2021.

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/HRT

Uspjeh naših liječnika: PET CT za bolju dijagnostiku

PET CT KBC Zagreb

PET CT KBC Zagreb

Foto: KBC Zagreb / HRT

Još jedan uspjeh naših liječnika iz KBC-a Zagreb. Prije 12 dana prvi put u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu napravljena je PET CT pretraga koja omogućuje bolje postavljanje dijagnoze. Zahvaljujući tome naši pacijenti više neće morati ići u inozemstvo. 


Riječ je o pretrazi koja omogućuje bolju dijagnostiku nekih onkoloških bolesti, a zbog koje su šestero pacijenata mjesečno morali slati u inozemstvo. A zdravstvenom sustavu omogućit će i veće uštede. Postupak je 2 do 3 puta jeftiniji nego u inozemstvu. Iznosi 14.800 kuna i pokriva ga HZZO.

Dijagnoza se postavlja za sat i pol, nakon pretrage za koju se pacijenti ne trebaju posebno pripremati.

- Ne trebaju biti na tašte, samo je važno da je prekinuta terapija somatostatinskim analozima. Nakon intravenskog iniciranja male doze naše galij-68-DOTATATE-a sat vremena pričekaju i snimaju se prema visini nekakvih 20-ak minuta, rekla je Anja Tea Golibić, dr. med./specijalistica nuklearne medicine.

Primat će i pacijente iz drugih bolnica. Radiofarmak sami proizvode i, kažu, jednako je kvalitetan kao oni u Beču i Innsbrucku.

- Farmak mora biti savršen da bi dobili dobre slike, ako nije ozračit ćemo pacijenta što nije dobro. Mi smo u zadnjih godinu dana uspjeli dobiti takav radiofarmak koji je pokriven sa svim pravilima farmakopeje, kaže Marijan Žuvić, ing. kemije.

To je, kažu, samo početak. Nakon dijagnostičkog postupka, budućnost je u terapijskoj primjeni lutecija i itrija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!