21:29 / 28.03.2021.

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/IMS/HRT

Utrka za glavni grad postaje sve zanimljivija

Zagreb

Zagreb

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Utrka za glavni grad Hrvatske svakim danom postaje sve zanimljivija, sa sve više kandidata. U nju se uključio i politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.


Godinama je analizirao i savjetovao druge, a sada i sam ulazi u politički ring. Na to ga je ponukalo, kaže, to što drugi kandidati ne otvaraju prave teme.

- Mi nemamo pravo na sitne korake i sitne vizije. Grad Zagreb mora hrabro promijeniti sve. I smjer i urbanizam i promet, kazao je Ivica Relković, kandidat za gradonačelnika Zagreba. 

Na podlozi dugoj deset metara iscrtao je shemu gradske uprave, sve urede od kojih mnogi ničemu ne služe i najavio nepopularnu mjeru, otkaze. 

- Nakon izbora će trebati se susresti sa jednim golemim mastodontom upravljačkim koji je neodrživ. Čujem da ključni kandidati govore da oni ne bi nikog otpuštali. To je jednostavno reći zbog biračkog tijela i straha od toga da će zbog otpuštanja zapravo izgubiti neke glasove, kazao je. 

Nov način upravljanja obećava i Tomislav Tomašević koji je dan proveo na Črnomercu. Upozorio je na loše urbanističko planiranje, ali i višestruko preplaćene komunalne radove. Kad dođe na vlast, trošenje javnog novca, tvrdi, drukčije će se nadzirati. 

- O dijelu proračuna koji je odvojen za kvartove, a govorimo sada o 200 milijuna kuna godišnje za 17 gradskih četvrti. O dijelu tog proračuna će direktno odlučivati sami građani. Na koje komunalne projekte i prioritete će ići i građani će moći kontrolirati svaku kunu koja će tako biti potrošena, kazao je Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba. 

Vesna Škare Ožbolt nedjelju je provela u središtu grada. Pozvala je na hitnu izmjenu zakona o obnovi i ispravljanje nepravde učinjene stanarima višestambenih zgrada koje su predviđene za rušenje. Predlaže i da Fond sukcesivno plaća račune.

- Ljudi nemaju novaca, a ovako ako ugovore gradnju, nađu graditelja, dakle firmu koji je izvođač radova. Izvođač kako napravi pojedini posao ispostavi račun, račun ide na fond, fond pregleda, plati i stvari će ići, rekla je Vesna Škare Ožbolt, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Pedeset dana do izbora, sve je više kandidata, prijedloga i obećanja, a službena kampanja nije ni počela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!