Njemački nacrt rezolucije u BiH

03.06.2022.

20:38

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/P.F./HRT

Zastava BiH

Zastava BiH

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nacrt rezolucije o Bosni i Hercegovini koji bi se pred zastupnicima njemačkog Bundestaga trebao naći do kraja lipnja izazvao je različite reakcije u susjednoj zemlji. U Sarajevu je pozdravljaju, dok u Banjoj Luci i Mostaru smatraju da je protivna okvirima Daytonskog mirovnog sporazuma.

Zbog pitanja koje obuhvaća nacrt Rezolucije propala je i izborna reforma u BiH. Analitičari u Mostaru smatraju je jednostranom.

- To se događa uoči izbora u BiH kada bi Bošnjaci pod znacima navoda trebali politički amputirati Hrvate u BiH. S te strane vidim jednu povezanost ta dva pitanja, dakako jednog rukopisa probošnjačkih lobista u njemačkom Bundestagu, izjavio je politički komentator Zoran Krešić.

Sa zastupnicima vladajućih, ali i oporbenih stranaka u Bundestagu o Rezoluciji je razgovarala Željana Zovko.

- Sve nazočne sam upoznala s osjetljivosti situacije u BiH, te potrebe jednog nepristrasnog prisupa rješavanju problema kako se ne bi suočili sa situacijom s kakvom smo se suočavali u proteklih 20 godina gdje su neki ishitreni potezi dovodili do radikaliziranja zajednica, navela je Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Sama Rezolucija u više je dijelova proturječna.

- Ona zapravo poziva na poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma, a istodobno poziva da se ruše njegove temeljne odrednice kao što su konsitutivnost naroda, ravnopravnost naroda, da politički predstavnici budu izabrani političkom voljom jednog naroda. To zapravo kaže i Ustavni sud BiH, objasnio je politički komentator Krešić.

Milorad Dodik oglasio se putem Twitera.

- Iznenađujuće da je jedna ozbiljna zemlja poput Njemačke sebi dopustila toliko neobjektivnosti. Deklaraciju, dostavljenu Bundestagu, pisao je muslimanski lobi..., napisao je, između ostalog, Dodik.

Milorad Dodik i Dragan Čović okrivljeni su za blokade u BiH, dok je Bakir Izetbegović izostavljen, čemu se usprotivio zastupnik u Bundestagu Josip Juratović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!