Rat u Ukrajini odrazio se i na odnose u Bosni i Hercegovini

05.03.2022.

19:48

Autor: Miljenko Karačić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Sarajevo, ilustracija

Sarajevo, ilustracija

Foto: Armin Durgut / Pixsell

I sama osuda ruske agresije na Ukrajinu oslikala je sve političke podjele u toj zemlji, koju međunarodna zajednica vidi kao potencijalno krizno žarište. Rat u Ukrajini odrazio se i na odnose u Bosni i Hercegovini. Pregovori o izbornoj reformi pali su u drugi plan, no i iz Washingtona i Bruxellesa dolaze signali da su nužne promjene Izbornog zakona kako bi se održali izbori u listopadu.


Bosna i Hercegovina podržala je Rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. No o tom se pitanju nije raspravljalo ni u Predsjedništvu BiH ni u Skupštini BiH, gdje su hrvatski zastupnici predložili davanje potpore tijelima Europske unije u njihovu odgovoru na rusku invaziju. Zastupnici iz Republike Srpske nisu došli na zasjedanje.

- BiH ne bi trebala ispaštati zbog toga što u njoj pojedinac ili grupa, politika ili grupa politika, dio BiH koji se opire ranije utvrđenim politikama, naglasio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

S drugom dvojicom članova Predsjedništva BiH ne slaže se Milorad Dodik, koji je ovaj put i javno rekao da Hrvati nisu zastupljeni u tom tijelu.

- Ako zemlja hoće funkcionirati, onda se mora to poštivati. Dragan Čović ima autonomno pravo određivati svoje politike i meni to nije nepoznato, da je politika Hrvata ovdje kao što je Hrvatska integrirana u EU. To se prati, to nije sporno, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

I dok jedni smatraju da će rat u Ukrajini zaustaviti izbornu reformu i europski put Bosne i Hercegovine, drugi vjeruju da će upravo globalna kriza potaknuti međunarodnu zajednicu na odlučniju akciju.

- Doći će do jačeg angažmana u političkom i diplomatskom smislu. U vojnom smislu na nekakvoj simboličkoj razini gdje će jednostavno ove započete procese privesti kraju, da im se ne bi dogodila situacija, da dođemo u izborni ciklus s neriješenim izbornim zakonodavstvom i s rastakanjem središnje države od strane Republike Srpske. A s druge strane da imaju jedan globalni problem, kao što je rat u Ukrajini, istaknuo je Dražen Barbarić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru.

U prilog toj tvrdnji ide i jučerašnja izjava posebnog američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabriela Escobara da je u tijeku pokušaj izborne i ograničene ustavne reforme kojom će se omogućiti Bosni i Hercegovini da jednog dana postane članicom Europske unije. Na potezu su domaći političari.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!