Prosvjedi i međusobne optužbe u BiH

26.10.2022.

19:58

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/IMS/HRT

Prosvjedi u Sarajevu

Prosvjedi u Sarajevu

Foto: HTV / HRT

Ne smiruje se politička kriza u Bosni i Hercegovini. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zatražio je od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti odluka o izmjenama izbornih pravila koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt. Istodobno, pred tisućama pristaša na skupu u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će se Republika Srpska sigurno osamostaliti.


Dok Središnje izborno povjerenstvo još prebrojava glasove za izbor predsjednika Republike Srpske, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, u Banjoj Luci dobio je veliku potporu više tisuća okupljenih na skupu koji je nazvan obranom Republike Srpske.

- Vjerujem u ideal samostalne i nezavisne Republike Srpske. Vjerujem u to zato što je nemoguće graditi život i koegzistenciju u BiH s ljudima koji želje da nam ukinu slobodu i Republiku, poručio je.

A u Sarajevu prosvjedi pristaša unitarne države, pod krinkom građanske, protiv visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta. Traže njegovu ostavku ili povlačenje odluke o izmjeni Izbornog zakona. 

- Ja ovdje nisam napravio ništa revolucionarno, nego sam slijedio ono što je zacrtano u odlukama Ustavnog suda i postupio u skladu s time, kaže Schmidt.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zatražio je od Ustavnog suda BiH da preispita ustavnost Schmidtovih odluka. Još prije sudu se obratio i Željko Komšić.

- Takvu istu situaciju smo imali kada je Ante Jelavić, tadašnji predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH, podnio Ustavnom sudu apelaciju za poništenje odluka Visokog predstavnika i današnji Ustavni sud se proglasio nenadležnim, rekao je Damir Džeba, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. 

Džeba je od Schmidta zatražio da poništi izbor Željka Komšića, pozivajući se na slučaj kada je bošnjački zastupnik u kosovskom parlamentu izabran glasovima Srba.

- Njemu je oduzet mandat i dan je mandat legitimnom predstavniku bošnjačke zajednice jer je taj kandidat dobio bošnjačke glasove za Skupštinu Kosova. Kosovo je pod snažnom međunarodnom upravom, tamo je EULEX zadužen za vladavinu prava, te sam zatražio od visokog predstavnika da oduzme mandat Željku Komšiću zato što je on izabran glasovima Bošnjaka na mjesto Hrvatskog člana Predsjedništva, izjavio je.

Drugog listopada izbori su bili i u Bugarskoj. Ondje je već formirana nova vlast, a u BiH još se prebrojavaju glasovi. Europska unija čeka, kandidatski status je na stolu. Na potezu su političari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!