Mostar: Peti hrvatski iseljenički kongres

01.07.2022.

23:07

Autor: Miljenko Karačić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Mostar: Peti hrvatski iseljenički kongres

Mostar: Peti hrvatski iseljenički kongres

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

U Mostaru se održava Peti hrvatski iseljenički kongres koji je okupio 150 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iseljeništva. Tema su Izazovi i perspektive zajedništva, a znanstvenici i stručnjaci prenose iskustva o očuvanju nacionalnog identiteta i potrebi povezivanja.

Sudionici Kongresa bave se iseljeničkim i migracijskim temama koje povezuju iseljeništvo i Hrvatsku, a to su gospodarstvo, jezik, kultura i baština.

- Ovo nije politički skup, ovo je znanstveno - istraživački skup, a to ne znači da se ne može govoriti o svim temama koje su aktualne, rekao je Marin Sopta, Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, Zagreb.

- Spona između RH i našeg iseljeništva mora jačati, jačati na svim poljima jer naši iseljenici su ključ opstanka, ne samo RH već i BiH, istaknula je Željka Josić, tajnica Državnog ureda za demografiju i mlade RH.

- Jedna od tih mogućnosti je i da se hrvatska sveučilišta više otvore i da imamo više nego do sada mladih iz svijeta koji bi studirali na našim fakultetima, rekao je Đuro Njavro, sveučilišni profesor, Zagreb.

Razgovarali su i o duhovnosti, koja pokazuje koliko je važno zajedništvo.

- To potvrđuje uloga katoličke Crkve koja je kroz zajednicu hrvatskih katoličkih misija uvijek pratila iseljenike, okupljala ih kao zajednicu, okupljala i čuvala katolički i hrvatski identitet, rekao je Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup.

Položaj Hrvata u BiH i izazovi koji ih očekuju dobili su posebno mjesto.

- Hrvati BiH jesu svoji na svome, da ćemo i kroz ovaj izborni kapacitet izboriti se za potpunu jednakopravnost kao konstitutivni narod, da će nas predstavljati legitimni predstavnici na svim razinama vlasti, rekao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

- Ono što smo dobrim djelom uspjeli u Mostaru, sada treba primjeniti na BiH. Moramo donijeti pošten izborni zakon koji će svim narodima i građanima omogućiti da oni koji ga predstavljaju budu stvarni izbor njihove političke volje, istaknuo je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Organizator Kongresa, uz Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, je i Sveučilište u Mostaru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!