19:39 / 05.04.2022.

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Plenković: SAD i EU spremni posredovati između Hrvata i Bošnjaka

Plenković i Čović

Plenković i Čović

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Otvaranje mostarskog Međunarodnog sajma gospodarstva bila je prilika i za slanje političkih poruka čelnika zemalja u regiji. Tako je premijer Andrej Plenković pozvao na dogovor o izbornoj reformi. Inače, Hrvatska je drugi najveći investitor u Bosni i Hercegovini te prvi vanjskotrgovinski partner.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Mostaru kako su europski i američki dužnosnici spremni angažirati se kako bi se nastavili razgovori o izbornoj reformi u BiH između Hrvata i Bošnjaka čije savezništvo Hrvatska želi obnoviti.

- Najviša razina Europske unije se spremna uključiti kao i američka strana te napraviti dodatni napor. Da bi se ti razgovori dogodili potrebno je postojanje političke volje i želje lidera političkih stranaka u BiH, rekao je Plenković u Mostaru nakon suseta s vodstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Dodao je kako će se razgovori organizirati čim hrvatske i bošnjačke stranke pokažu spremnost.


Hrvatski premijer je na nedavnome sastanku Europskoga vijeća potaknuo organiziranje nove runde razgovora o izbornoj reformi. Zahvaljujući naporima Hrvatske u Strateški Kompas EU-a uvršetna je odrednica o konstitutivnim narodima.

Plenković je na konferenciji za novinare sa čelnikom HNS-a BiH Draganom Čovićem istaknuo kako Hrvatska želi potaknuti postizanje dogovora hrvatske i bošnjačke strane.

- Želimo obnoviti savezništvo i partnerstvo između Hrvata i Bošnjaka u Federaciji Bosne i Hercegovine. Da bi se to dogodilo ključno je ponovno uspostaviti povjerenje, veće razumijevanje pozicije jednih i drugih, dodao je.

Podsjetio je na ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u postizanju dogovora o uspostavi hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH i potpisivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Po Plenkovićevim riječima, uvjet za stabiliziranje odnosa Hrvata i Bošnjaka je izmjena izbornoga zakona kako bi se zajamčila legitimna politička predstavljenost Hrvata bez da ih brojniji narodi preglasavaju.

Čović je rekao je kako je malo vremena ostalo za postizanje dogovora o izbornoj reformi i istaknuo odlučnost hrvatske strane za postizanje kompromisa.

Ocijenio je da je moguć sporazum o izmjeni načina biranja izaslanika za federalni Dom naroda i Predsjedništvo BiH oko čega su se pregovarači hrvatske i bošnjačke strane na sastancima u Neumu i Sarajevu u najvećem dijelu usuglasili.

Izbori u BiH predviđeni su za listopad, a hrvatska strana ističe da bez izmjena izbornoga zakona čije je pojedine odredbe poništio Ustavni sud nije moguće održati zakonite izbore i uspostaviti vlast.

Bošnjaci su dosad triput za hrvatskog člana kolektivnog predsjedništva države birali Željka Komšića, a na predstojećim izbora prijeti opasnost da Bošnjaci posve isključe Hrvate iz vlasti birajući im i presudan broj izaslanika u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda iz kojega se bira izvršna vlast.  

Otvoren 23. mostarski Međunarodni sajam 

Trgovinska razmjena Hrvatske i Bosne i Hercegovine lani je iznosila više od dva i pol milijarde eura, Hrvatska je iza Austrije drugi ulagač u Bosnu i Hercegovinu i želi nastaviti ulaganja u prometno i energetsko povezivanje dviju zemalja.

Zato je i politička stabilnost susjedne zemlje za Hrvatsku je prioritet.

- Posebno apeliram na lidere bošnjačkih političkih stranaka i hrvatskih političkih stranaka u Federaciji Bosne i Hercegovine da ulože dodatne napore, da obnove povjerenje, obnove savezništvo i partnerstvo kako bi postigli dogovor o izmjenama izbornog zakona. Kuća se gradi od temelja, a u demokraciji temelji su načini kako zastupano svoje građane i svoje narod, poručio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Stabilnost BiH interes je i cijelog susjedstva poručili su gosti 23. sajma gospodarstva u Mostaru.

- Neki kažu da je kriza ujedno i šansa. Upravo zato je ovaj događaj važan jer svi napori koje vlasti ulažu jesu usmjereni na jačanje privrednog ambijenta, jačanje privredne suradnje, naglasio je predsjednik Ministarskog vijeća BiH Zoran Tegeltija

- Naša regija je mala tako da sve ono što možemo zajedno napraviti direktno doprinosi životu u regiji bez obzira na državu, jer svaka nestabilnost direktno se održava na sve nas, poručila je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

- Mi građani srednje Europe razumijemo važnost integracije zemalja zapadnog Balkana, žao nam je što određene članice Europske unije nemaju uvijek to razumijevanje, kazao je ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto.

Mađarska je zemlja partner sajma, a Hrvatsku na sajmu predstavlja 68 kompanija.

- Predsjednica Vlade Srbije Brnabić i premijer Plenković, kao velik prijatelj Bosne i Hercegovine, zajedno čine jednu ekonomsku i političku obitelj koja nam može biti jedno veliko ohrabrenje da napravimo snažniji iskorak i ka Europskoj uniji i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, istaknuo je predsjedatelj Doma naroda Skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Na margini sajma održano je više bilateralnih susreta na kojima su dominirale teme kako spasiti gospodarstvo u uvjetima krize uzrokovane ratom u Ukrajini i kako doći do političke stabilnosti kao preduvjeta za to.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!