Tko će u složenom sustavu u BiH činiti parlamentarnu većinu?

04.11.2022.

20:28

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/IMS/HRT

Tko će u složenom sustavu u BiH činiti parlamentarnu većinu?

Tko će u složenom sustavu u BiH činiti parlamentarnu većinu?

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon potvrde konačnih izbornih rezultata i sporazuma osam bošnjačkih stranaka o zajedničkom nastupu, otvoreno je pitanje tko će u složenom sustavu u Bosni i Hercegovini činiti parlamentarnu većinu. Nakon nametnutih promjena Izbornog zakona Christiana Schmidta to bi se trebalo brzo riješiti, a međustranačke pregovore opterećuje i izvješće veleposlanika Svena Alkalaja na Vijeću sigurnosti UN-a koje još više zaoštrilo međunacionalne odnose.

Izvješće i potezi Christiana Schmidta pred Vijećem sigurnosti dobili su potporu Zapada. Jedini je, uz pljesak Rusije, visokog predstavnika oštro kritizirao veleposlanik BiH pri UN-u Sven Alkalaj.

- Nije to dobro za BiH, nije to dobro za ukupne političke odnose i mislim da tu praksu treba što je prije moguće mijenjati. Nastupati pred UN bez usuglašenog stava BiH je zaista nedopustivo, smatra Bariša Čolak, izaslanik u Domu naroda Skupštine BiH (HDZ BiH).

Praksu bi mogla mijenjati nova parlamentarna većina. A s tim se ciljem ujedinilo osam dominantno bošnjačkih stranaka.

- Mislim da će se konture buduće parlamentarne većine na nivou države, Fedreacij i skoro svih kantona vidjeti vrlo brzo. Nakon toga očekujemo razgovore sa svim političkim akterima, pa i s HDZ-om s kojima nismo imali još zvanične kontakte, smatra predsjednik stranke Narod i pravda Dino Konaković.

Stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH također su spremne za razgovore.

- Mi moramo biti principijelni da mi ne moramo utjecati na bošnjački poluitički izbor kao što su oni dva puta utjecali na izbor vlasti na federalnoj i državnoj razini, a na žalost četiri puta već svojim većinskim glasovima biraju hrvatskog člana Predsjedništva, kazao je Čolak.

Iz SDA zasad nema komentara, ali ističu što je za njiih loše u Schmidtovima rješenjima.

- Što je Federacija jedino prepoznata kao prostor nekih diskriminacija, a svjesni smo mnogih diskriminacija i ugrožavanja ljudskih prava u entitetu Republika Srpska, rekao je Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH (SDA).

Za odluku u novoj većini ključ je Dom naroda u federalnom parlamentu.

- Tko će činiti novu parlamentarnu većinu ovisi od izbora izaslanika ovdje u Dom naroda. To će biti ključno prilikom formiranja nove parlamentarne većine, kazao je predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH (HDZ BiH) Ivo Tadić.

Izvjesno je da će u klubu Hrvata tog Doma stranke HNS-a imati 18 od 23 izaslanika, no klubovi Bošnjaka, Srba i ostalih ostat će nepoznanica sve do izbora deset županijskih skupština.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!