Hrvatski narodni sabor: Nema uvjeta za izbore u BiH ako se ne izmijeni Izborni zakon

19.02.2022.

19:29

Autor: Miljenko Karačić/Dnevnik/HRT

S mostarskog zasjedanja poslana je jasna poruka

S mostarskog zasjedanja poslana je jasna poruka

Foto: HTV / HRT

Na izvanrednoj sjednici Hrvatskoga narodnog sabora u BiH zaključeno je da nema uvjeta za održavanje izbora u listopadu ako se ne izmijeni Izborni zakon u toj zemlji. Podupire se nastavak pregovora s bošnjačkim strankama i u tome traži potpora međunarodne zajednice kako bi Bosna i Hercegovina krenula prema izlasku iz najveće krize od završetka rata...

S mostarskog zasjedanja poslana je jasna poruka koja hrvatsko političko vodstvo obvezuje na nastavak pregovora s bošnjačkim kolegama o izbornoj reformi.


- Još uvijek ima vremena za dogovor i politički konsenzus u BiH. Mislim da bi svi trebali biti svjesni da nema uvjeta za održavanje izbora i da treba steći uvjete da bi se ti izbori mogli održati, rekla je Lidija Bradara, izaslanica u Domu naroda Skupštine BiH (HDZ BiH).


- Ovo može samo utjecati da pojedini politički faktori iz bošnjačke strukture shvate da trebaju sjesti s predstavnicima Hrvata, dogovoriti izmjenu Izbornog zakona i da ova zemlja konačno krene naprijed, rekao je Anto Lozančić, predsjednik Hrvatske seljačke stranke "Stjepan Radić".


- Trebamo doći do kvalitetnih promjena Izbornog zakona koji će harmonizirati odnose Hrvata, Srba i Bošnjaka u BiH na temelju izvornih Dejtonskih načela, to jest omogućiti svakome narodu da izabere svoje legitimne političke predstavnike, rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH.


Pozvani su i predstavnici međunarodne zajednice da daju svoj doprinos završetku procesa pregovora o izmjenama Izbornog zakona.


- Ja sam uvjeren da će kolege Bošnjaci političari razumjeti ovo što smo mi danas zaključili i stoga smo širom otvorili vrata budućnosti, naše domovine BiH, to je izričaj koji koristimo, Dragan Čović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora (HDZ BiH).


Naglašeno je i da Središnje izborno povjerenstvo ne može preuzeti ovlasti Skupštine BiH.


- Ako bi se nastavili procesi dekonstituiranja, delegitimiranja, oduzimanja političkih prava hrvatskom narodu, zagovaranje građanske države koje je potpuno neustavno, pa naravno da ćemo mi na to dati odgovor, a odgovor će u suštini sadržavati federalizam i konsocijacijsku demokraciju, rekao je Ilija Cvitanović, predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora (HDZ BiH).


Zaključeno je da će svaki politički potez biti usklađen s odredbama Ustava, nastavak pregovora najavljen je za utorak u Mostaru, a uključenje međunarodnih dužnosnika tjedan poslije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!