Pozitivni tokovi u Mostaru zaustavljeni zbog gradskog Statuta

25.02.2023.

19:45

Autor: Miljenko Karačić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Mostar

Mostar

Foto: HTV / HRT

Nakon izbora održanih poslije punih osam godina i izbora novoga Gradskog vijeća i gradonačelnika, za nepune dvije godine Mostar je od grada slučaja postao primjer drugima. No, pozitivni tokovi zaustavljeni su nesporazumom oko gradskog Statuta.  

Sporazum o Mostaru koji su 17. lipnja 2020. potpisali Dragan Čović i Bakir Izetbegović omogućio je održavanje izbora i pozitivne promjene izborom novog saziva Gradskog vijeća u kojem većinu imaju SDA i HDZ BiH. No oni više nisu partneri na državnoj i federalnoj razini. SDA sada traži da se donese novi gradski Statut u skladu sa spomenutim Sporazumom.

- Ako mi ne bi podržali onaj Sporazum i izglasali, šaljemo ružnu poruku prema međunarodnoj zajednici i prema građanima, rekao je Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Mostara (SDA).

Marić smatra da je vrijeme za promjenu gradskog Statuta jer je drugi dio Sporazuma, Izborni zakon, nametnutom odlukom izmijenio visoki predstavnik. Za HDZ BiH prijedlog SDA neprihvatljiv je jer vodi prema podjeli Mostara.

- Jedni bez drugih ne možemo, ni ne trebamo, jedni bez drugih ako želimo dobro Mostaru ni ne smijemo i razmišljati o tome. Ne vidim zašto bi sad kroz izmjene Statuta, ovako kako su predložene, dodatno podijelili grad, dali nekakve protuzakonite oblasti komisijama, istaknuo je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara (HDZ BiH).

Dolaze i drugi prijedlozi Statuta koji se opravdavaju zaštitom nacionalnih interesa.

- Ono što u ovom trenutku štiti Bošnjake, možda Srbe i ostale, vrlo je vjerojatno da će štititi i hrvatski narod. Zato mislim da je potrebno naći način i razumijevanja za kompromis, rekao je Anel Kljako, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara (NES).

U HDZ-u nisu protiv promjene Statuta, ali ne žele da se on mijenja na način kako to želi SDA. Smatraju da bi to bio korak unatrag. 

- Zahtijevamo poboljšanje Statuta Grada Mostara, zahtijevamo modernizaciju i ozbiljan iskorak ka punoj funkcionalnosti gradske uprave grada Mostara, rekao je Vlatko Marinović, vijećnik u Gradskom vijeću Mostara (HDZ BiH).

Prijedlog SDA nije prihvaćen. Za promjenu Statuta treba dvotrećinska većina. Bez obzira na suprotna stajališta prenesena s više razine, ohrabruje tolerantna rasprava vijećnika koja Mostaru daje nadu da će se nastaviti u pozitivnom smjeru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!