17:36 / 17.04.2022.

Autor: Miro Aščić/T.V./HRT

"Čeličana u Mariupolju u plamenu, ukrajinski borci će se boriti do kraja"

Javljanje Mire Aščića iz Lavova

Javljanje Mire Aščića iz Lavova

Foto: HTV / HRT

Čini se da ukrajinski vojnici prkose ruskome ultimatumu da u nedjelju polože oružje i predaju se u mariupoljskoj luci, za koju Moskva tvrdi da su je njezine vojne snage gotovo potpuno zauzele, što bi za njih bila najveća nagrada u skoro dvomjesečnom ratu.

- Čeličana će najvjerojatnije biti sravnjena sa zemljom i već je u plamenu. Naime, nedugo nakon što je istekao ruski ultimatum ukrajinskim vojnicima da se predaju, zatvoreni su svi koridori za izlazak i počeli su teški artiljerijski napadi tenkovima, teškim haubicama i višecijevnim raketnim bacačima. Počela je djelovati i ruska avijacija z klasične bombardere na nebu iznad Mariupolja snimljen je i teški strateški bombarder Tupoljev 22 koji može nositi bombe od 500 do 3 tisuće kilograma i koje su namijenjene za uništavanje teških bunkere, javio je iz Lavova novinar HTV-a Miro Aščić.

- Također oko same čeličane raspoređeni su višecijevni bacači raketa TOS 1 koji mogu nositi termobaričke i vakuumske rakete, a separatističke postrojbe su već ranije najavile da će ukrajinske borce ako se ne predaju uništavati tim razornim oružjem, kaže Aščić.

- Inače, riječ je o golemom postrojenju koje se prostire na 11 kvadratnih kilometara i u kojem se nalaze brojna skladišta, brojni bunkeri i tuneli. Kaže se kako su neki bunkeri napravljeni kako bi mogli izdržati i nuklearni napad, dodaje.

- Vjeruje se kako se u čeličani utvrdilo oko 2500 ukrajinskih boraca, od toga naviše pripadnika bataljuna Azov kojeg Rusija smatra neonacističkom i želi ga potpuno uništiti i prema njemu se ponaša drugačije nego prema ostatku ukrajinske vojske, a također se vjeruje kako je u čeličani velik broj stranih plaćenika prema kojima ruske vlasti neće primjenjivati Ženevsku konvenciju o ratnim zarobljenicima, javio je Aščić.

- Cijelu je noć ukrajinskim vojnicima preko radio valova puštana poruka u kojoj se pozivaju na predaju kako bi sačuvali vlastiti život ili će u protivnom biti uništeni, ali ukrajinski vojnici koji su ruskim okupacijskim snagama pružili takav otpor da su one morale najprije grad uništiti da bi ga osvojile, odlučili su ovu bitku voditi do kraja iako su i sami svjesni da ne postoje nikakve realne šanse da u njoj mogu i pobijediti, završio je svoje javljanje iz Lavova Miro Aščić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!