12:28 / 15.03.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Broj novozaraženih u svijetu posljednji tjedan u blagom porastu

I Nizozemska obustavila cijepljenje AstraZenecom

I Nizozemska obustavila cijepljenje AstraZenecom

Foto: Dnevnik / HRT

Unatoč masovnijim kampanjama cijepljenja, svaki dan u svijetu se zarazi oko 450 tisuća ljudi. Broj novooboljelih raste i u Europi, gdje sve više zemalja privremeno prekida cijepljenje AstraZenecinim cjepivom zbog ozbiljnih nuspojava koje su zabilježene u Danskoj i Norveškoj.

Nizozemska se pridružila podužem popisu zemalja Europske unije koje su privremeno obustavile cijepljenje AstraZenecinim cjepivo, iako je vlada još prošli tjedan tvrdila da za to nema razloga.

- To znači da smo sada iz opreza pritisnuli gumb za stanku. Nadajmo se da ćemo nastaviti za nekoliko tjedana, rekao je Hugo De Jonge, nizozemski ministar zdravstva.

Kompanija je, pak, objavila da nije pronašla dokaze koji upućuju na povećan rizik od stvaranja krvnih ugrušaka u osoba cijepljenih njezinim cjepivom.

- Ljudima će biti teže prihvatiti cjepivo i to će ih odvratiti od cijepljenja, kaže Paul Hunter, Medicinska škola Norwich.

Straha od AstraZenecina cjepiva nema u Gruziji, koja je dobila prvu pošiljku, a ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo njime se cijepio pred kamerama.

- 2000 medicinskih djelatnika predbilježile su se za cijepljenje. Cilj nam je do kraja godine cijepiti 60 posto stanovnika, priča Amiran Gamkrelidze, ravnatelj gruzijskog zavoda za javno zdravstvo.

Iako je prvu dozu primilo više od 17 posto stanovnika, Srbija se od sredine veljače suočava s trećim valom zaraze. Građani su tijekom vikenda prosvjedovali protiv mjera koje se danas dodatno pooštravaju.

- Glazbenici doslovno već godinu dana ne rade ništa. Mislim da zaista nije pošteno da bilo tko bude lišen prava na rad i to ustavnog prava na rad, objasnio je Darko Čepić, organizator prosvjeda.

Zbog drastičnog porasta broja novozaraženih u posljednjih mjesec dana, Moldavija se priprema za proglašenje izvanrednog stanja. Jedna od najsiromašnijih zemalja Europe dosad je cijepila samo 0,3 posto stanovništva.

- Broj preminulih na tjedan jednak je broju smrtnih slučajeva u zrakoplovnoj nesreći, kaže Maia Sandu, moldavska predsjednica.

New York je odao počast više od 30 000 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom. Američki je to grad najviše pogođen pandemijom.

- Više je Njujorčana izgubilo život nego u Drugome svjetskom ratu, Vijetnamskom ratu, uraganu Sandy i 11. rujna zajedno, upozorio je Bill De Blasio, gradonačelnik New Yorka.

U Brazilu su pristaše predsjednika Jaira Bolsonarua tražile ukidanje lockdowna, iako ta zemlja, nakon SAD-a, ima najviše umrlih od koronavirusa na svijetu i trenutačno je rekorder po broju novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!