22:22 / 12.11.2021.

Autor: Miro Aščić/V.K./Dnevnik 3/IMS/HRT

Glasgow: Prijepori oko fosilnih goriva

Konferencija o klimi

Konferencija o klimi

Foto: Dylan Martinez / REUTERS

Nakon gotovo dva tjedna pregovora, konferencija o klimi Ujedinjenih naroda u Glasgowu trebala je završiti večeras. Ali kako dogovor još nije postignut, pregovori će biti nastavljeni i tijekom vikenda. Prijepora je mnogo, pogotovo oko fosilnih goriva i plaćanja siromašnim zemljama za štetu uzrokovanu klimatskim promjenama. Otočne državice koje su najugroženije klimatskim promjenama zavapile su da tonu i da sporazum u Glasgowu za njih znači - opstanak.

Unaprijed se znalo da će pregovori za spas planeta biti teški, ali i da sporazum mora biti postignut jer je ovo desetljeće ključno u borbi protiv klimatskih promjena. Zato prosvjednici vrše pritisak do kraja.

- Ono što želimo su ozbiljne obveze za uklanjanje fosilnih goriva, a ne jeftine priče, govori Scott Tully, prosvjednik.

Upravo su fosilna goriva glavni prijepor, ugljen kao najveći onečišćivač u energetici pogotovo. Zbog pritiska zemalja kojima je taj energent važan, poglavito Kine i Australije, moralo se odustati od poziva na potpuno ukidanje njegove uporabe. Tekst je razvodnjen do te mjere da se termoelektrane i dalje mogu graditi ako previše ne onečišćuju.

- Ublažen je zaključak o fosilnim gorivima i ugljenu. U izvornom tekstu jasno je definirano ukidanje ugljena i subvencija za fosilna goriva, ali je to razvodnjeno, rekla je Jennifer Tollman, stručnjakinja za klimu.

Teški pregovori vode se i o financijskoj pomoći siromašnim zemljama kako bi se mogle nositi s energetskom prilagodbom i sanirati štetu koju trpe zbog klimatskih promjena. Bogate zemlje obećale su im sto milijardi dolara godišnje, ali siromašni sada traže više jer raste i šteta zbog klimatskih promjena.

- Razvijeni svijet mora preuzeti tu financijsku obvezu prema zemljama u razvoju i onima koji povijesno nisu pridonijeli klimatskim promjenama, rekao je Boris Johanson, britanski premijer.

Čak ako bi države i znatno smanjile emisiju CO2 i zadržale definiciju o porastu temperature do jednog i pol stupnja od predindustrijskog razdoblja, razina mora će rasti, upozoravaju stručnjaci, zbog zagrijavanja koje se već dogodilo. Na te posljedice upozoravaju ugrožene otočne zemlje. Ministar polinezijskog otoka Tuvalu kaže da njegova zemlja tone.

- Za mnoge od nas to je pitanje života i opstanka. Glasgow mora biti odlučujući trenutak, naglašava Seve Paeniu, ministar financija Tuvalua.

- Kako bismo izbjegli najgore posljedice klimatskih promjena, moramo djelovati sada, ističe John Kerry, predstavnik SAD-a.

- Ne postignemo li sporazum, usporit ćemo borbu protiv klimatskih promjena. Zato svi moramo učiniti ozbiljne ustupke, zaključuje Ruslan Edelgeriev, predstavnik Ruske Federacije.

Ohrabruje barem to da će se gotovo svih 200 država ponovno okupiti za pregovaračkim stolom već sljedeće godine u Egiptu. Postignut je i dogovor o završetku deforestacije u idućih deset godina te smanjenju emisije metana.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!