Grlić Radman i Lavrov o hrvatsko-ruskim odnosima

17.01.2022.

19:49

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Grlić Radman i Lavrov

Grlić Radman i Lavrov

Foto: Russian Foreign Ministry / Reuters

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u posjetu je Ruskoj Federaciji na poziv ruskog kolege Sergeja Lavrova. Posjet se događa u osjetljivom trenutku u odnosima Moskve i Zapada, kada se traži rješenje za rusko-ukrajinsku krizu i odmrzavanje pregovora Rusije s NATO-om i SAD-om. 


Uzvratni posjet hrvatskog šefa diplomacije Rusiji dogodio se u jubilarnoj godini za odnose dviju zemalja.

- Godinu u kojoj obilježavamo 30. obljetnicu međusobnog priznanja dobro je započeti na političkoj razini ministarskim posjetom i ja sam prvi, koliko sam čuo, ministar zemalja članica EU-a koji je posjetio Rusiju, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

- Održali smo veoma dobre i otvorene razgovore u prijateljskom ozračju, rekao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije.

Neizostavna tema - sigurnosna situacija na rusko-ukrajinskoj granici i pregovori s NATO-om. Ministar Lavrov istaknuo je da Rusija cijeni konstruktivno stajalište Hrvatske utemeljeno na provođenju sporazuma iz Minska. Rusi, ipak, negoduju zbog odluke naše zemlje o prenošenju iskustava Ukrajini.

- Kada Hrvatska govori o prenošenju iskustava mirne reintegracije, razmišlja o humanitarnim aspektima, rješavanju jezičnih problema i ostvarivanju kulturnih autonomija. To ne vrijedi za ukrajinsku stranu, koja razmišlja kako iskoristiti vojni dio procesa koji se tada zbivao, rekao je Lavrov.

- Predstavnici hrvatskih institucija ne razgovaraju s ukrajinskom stranom o prenošenju iskustva iz vojno redarstvene akcije Oluja. S druge strane naš stav o teritorijalnom integritetu Ukrajine Rusiji je poznat, rekao je Grlić Radman.

Fokus tijekom sastanka i na situaciji u jugoistočnoj Europi.

- I Rusija i Hrvatska, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, zabrinute su za njezinu stabilnost i funkcionalnost, rekao je Grlić Radman.

- Rusija vidi očitu diskriminaciju bosanskohercegovačkih Hrvata i inzistira na provođenju izborne reforme te na striktnom poštovanju Daytonskog sporazuma, koji jamči dva entiteta i tri konstitutivna naroda, rekao je Lavrov.

Dvojica ministara snažno su se zauzela i za daljnje jačanje gospodarske suradnje. Hrvatski šef diplomacije sastao se s članovima Poslovnog kluba, koji okuplja naše tvrtke koje posluju u Rusiji.

- Samo u zadnje dvije godine smo ugovorili 160 milijuna eura novih poslova, što dovoljno govori o važnosti tržišta za nas i našim planovima ovdje, rekao je Marinko Došen, predsjednik Uprave tvrtke AD Plastik.

Poticaj hrvatskom gospodarstvu daju i sve prisutniji ruski turisti.

- Priznali smo cijepljenje Sputnikom V, počeli smo izdavati vize i sve je to rezultiralo velikim turističkim prometom iz Ruske Federacije, rekao je Rajko Ružička, direktor Predstavništva HTZ-a u Moskvi.

Ministar Radman susreo se i s prvim čovjekom diplomacije Ruske pravoslavne crkve mitropolitom Hilarionom i predstavnicima Rusko-hrvatskog društva prijateljstva.

- Susret se odigrao u osjetljivom trenutku, a pokazao je da je moguće graditi dobre bilateralne odnose kad se pristupa otvoreno i bez fige u džepu. Prije ovog ministrovog posjeta Rusiji, premijer Plenković je čak u dva navrata bio u Ukrajini i tom prilikom poslao snažnu poruku teritorijalnom integritetu te zemlje. Grlić Radman tijekom današnjeg sastanka s ruskim kolegom Lavrovom nije mijenjao retoriku. Jasno je dao do znanja da Hrvatska dijeli stavove EU-a i NATO-a čija je članica, ali istovoremno želi surađivati te graditi bilateralne i gospodarske odnose s Rusijom. Hrvatski šef diplomacije založio se za mirnu deeskalaciju rusko-ukrajinske krize provođenjem odrednica sporazuma iz Minska. Lavrov je poslao poruku u kojoj podržava hrvatsko viđenje situacije u jugoistočnoj Europi, prvenstveno kad je riječ o potrebi provođenja izborne reforme u BiH. Gospodarska suradnja dviju zemalja je u porastu. 2020. smo izvezli robe u Rusiju u vrijednosti od oko 200 milijuna dolara. Prošle godine ostvaren je skok od oko 25 posto. Raste i broj ruskih turista koji posjećuju našu zemlju, izvijestio je Gordan Žvanović iz Moskve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!