08:10 / 14.04.2022.

Autor: Miro Aščić/Vijesti/HRT

Uživo iz Lavova: Ruski brodovi na Crnom moru u ozbiljnoj su opasnosti

Miro Aščić

Miro Aščić

Foto: Vijesti / HRT

U središtu pozornosti u Ukrajini su bitke za Mariupolj i Donbas koje bi mogle odrediti kada će i kako završiti ruska invazija na Ukrajinu. Vijest dana je veliko oštećenje ruske krstarice Moskva u Crnom moru.

- Informacije koje ovdje dobivamo su proturječne. Prema šturim informacijama ruskog ministarstva obrane došlo je do eksplozije streljiva na brodu, samim time izazvana je eksplozija, a cijela posada raketne krstarice je evakuirana i brod je teško oštećen. Međutim, već su jučer ukrajinske vlasti potvrdile da su rusku raketnu krstaricu gađale protubrodskim raketama ukrajinske proizvodnje Neptun i sada tvrde da su zapravo uništile ruski brod svojim protubrodskim raketama, javio je jutros uživo iz Lavova Miro Aščić.


Također su se pojavile informacije da nije riječ o ukrajinskim, već o američkim protubrodskim raketama Harpoon koje je SAD vjerojatno isporučio Ukrajini. Na internetu se pojavljuju i informacije, koje su neprovjerene i nepotvrđene, da je ruska krstarica zapravo potonula. 


Riječ je o vodećem brodu ruske crnomorske flote koji su svojevremeno nazivali ubojicom nosača aviona i koji ima 16 raketnih lansera. Ako se potvrdi ova informacija, bit će to veliki udarac za rusku vojsku, a posebice za rusku crnomorsku flotu.


Prije otprilike dva tjedna ukrajinska vojska uspjela je uništiti još jedan brod te flote, i to u luci Berdjansk u Hersonskoj oblasti, kada je luku gađala balističkom raketom sovjetske proizvodnje Točka-U. Ruske snage tada su je uspjele srušiti iznad same luke, ali su njezine krhotine pale u luku, izazvale požar na brodu i potopile ga.


- Tako da je sada očito jasno kako su i ruski brodovi na Crnom moru, koji su u potpunosti blokirali ukrajinsku obalu, u ozbiljnoj opasnosti, rekao je Aščić.

video thumb

Ukrajinska vojska ne pokazuje nikakve znakove slabosti

Dok traju završne bitke za Mariupolj, gdje su se preostali ukrajinski borci utvrdili u gigantskom industrijskom postrojenju Azovstal, na istoku Ukrajine u posljednja dva tjedna nema velikih promjena na bojištu, prije svega zbog žestokog otpora ukrajinske vojske. Tamo bitke traju i po nekoliko tjedana i za deset puta manje gradove od Mariupolja, izvijestio je Aščić ranije jutros.


Ruska vojska u međuvremenu se pregrupira i dovlači pojačanja u Donbas, a istodobno danonoćno raketira ukrajinske vojne položaje, ali i vojnu i civilnu infrastrukturu. Nakon što je uništila brojna ukrajinska skladišta goriva, posljednjih nekoliko dana raketira ukrajinska željeznička čvorišta kako bi spriječila Ukrajinu da dovozi pojačanja u Donbas.


Očito je cilj ruske vojske uništiti ukrajinsku infrastrukturu i na taj način paralizirati ukrajinsku državu i ukrajinsku vojsku, koja unatoč iscrpljujućem ratu ne pokazuje nikakve znakove slabosti.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!