19:24 / 12.08.2021.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/HRT

Mediteranom bjesne požari, u Sibiru gori 10.000 kilometara četvornih

Diljem svijeta bjesne požari

Diljem svijeta bjesne požari

Foto: A.Boumzar/V.del Fuoco/D.Swanson / REUTERS/HRT

Mediteranom bjesne požari. Dramatično je u Italiji, Crnoj Gori i Grčkoj. U Alžiru je zbog umrlih proglašena trodnevna žalost. S požarima se bori i Sibir.

Na sjeveroistoku Sibira, u Jakutiji, vatra je spalila nekoliko sela i približila se na 60 kilometara od glavnoga grada Jakutska. Za vlasti je to granica koja se ne smije prijeći. U borbu s požarom poslale su 5000 ljudi. Vitalij Njemcov iz ministarstva za izvanredna stanja Jakutije poručio je kako je njihova glavna zadaća spriječiti da šumski požari prijeđu na naselja.

U Jakutsku - nedozvoljena količina kemikalija u zraku

U samom Jakutsku, od dimova koje donosi vjetar disati je otežano i - opasno. Gotovo polovica testiranja pokazala je nedozvoljenu koncentraciju kemikalija u zraku. Da gori više od deset tisuća četvornih kilometara Jakutije, osjeća se čak i u vrlo udaljenim dijelovima Sibira, poput Bajkalskog jezera ili grada Krasnojarska 2000 km zapadnije.

U Sibiru je posljednjih godina ovo redovito ljetno stanje. Ispitivanja potvrđuju dramatične klimatske promjene, kaže Jelena Volosjuk. U Jakutiji su ovog ljeta, dodaje - posvuda oboreni novi temperaturni rekordi. I u predjelima tajgi, pa čak i na obalama arktičkih mora.

O temperaturnim rekordima ponovno se govori i na Sredozemlju. U Sirakuzi na Siciliji izmjereno je 48,8 Celzijevih stupnjeva. Ako ih potvrdi Svjetska meteorološka organizacija, bit će to najviša dosad izmjerena temperatura u Europi - nadmašit će 44 godine star rekord iz Atene. U takvim prilikama bukte stotine požara po Siciliji i Calabriji, dok se u Grčkoj, nakon desetak dana, stanje smiruje.

- Više se ne koristim izrazom 'klimatske promjene', nego 'klimatska kriza'. Ona nas upozorava na sve što treba mijenjati. Od ekonomske orijentacije i državnih energetskih politika, do svakodnevnog ponašanja građana, upozorava grčki premijer Kiriakos Micotakis.

Težište klimatske krize na Mediteranu preselilo se sa sjeveroistoka na jugozapad. U Alžiru traje drugi od tri dana žalosti zbog više od 60 poginulih u požarima koji su posebno pogodili planinsku priobalnu regiju Kabiliju. Svoje optužbe da su neki požari bili podmetnuti vlasti, zasad, nisu potkrijepile dokazima. U Grčkoj je, pod istim sumnjama, uhićeno 19 ljudi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!