Ruske snage napredovale prema Bahmutu, ukrajinske pružaju snažan otpor

19:13 / 19.05.2022.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Oštećena zgrada u zračnom napadu na Bahmut

Oštećena zgrada u zračnom napadu na Bahmut

Foto: Donetsk Region Police / REUTERS

Iz čeličane Azovstalj u Mariupolju do sada je izašlo više od 1700 ukrajinskih branitelja koji su se predali ruskim snagama. I dalje se ne zna koliko ih je još u podzemlju čeličane, ali je sigurno da su s njima i zapovjednici pukovnije Azov. Istodobno, Rusi pojačavaju napade na regiju Doneck, ukrajinski izvori navode da je u bombardiranju civilnih objekata poginulo najmanje desetero ljudi.


Borci koji su u najtežoj bitki od početka rata pružali otpor više od 80 dana, položili su oružje i izašli iz opkoljenog industrijskog postrojenja Azovstalj. Među njima je bilo i ranjenika. Nakon što su im pregledane osobne stvari, autobusima su prevezeni ili u bolnicu ili u zatvor na području tzv. Narodne Republike Donjeck. Rusko ministarstvo obrane objavilo je intervjue sa zarobljenim vojnicima.

- Uopće nisam znao što očekivati. Na kraju je ispalo bolje nego što smo očekivali, kazao je Denis Zajduk, zarobljeni ukrajinski borac.

Igor Konašenkov
, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane kazao je da „ruske oružane snage nastavljaju specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”.

- U posljednja 24 sata 771 militant nacionalističke pukovnije Azov predao se u blokiranoj čeličani Azovstalj u Mariupolju. Od 16. svibnja predalo se ukupno 1730 militanata, uključujući 80 ranjenih, dodao je.

Među njima nije glavni zapovjednik Azova Andrij Bileckij. Separatisti kažu da je čeličanu napustilo više od pola boraca, a prije predaje procjenjivali su da se u njoj utvrdilo oko 2.500 vojnika. Ruske vlasti najavile su da pripadnike bataljuna Azov, koji smatraju neonacističkim, neće razmjenjivati nego im suditi u Donecku. Crveni križ radi na evidenciji svih zarobljenika iz Azovstalja. 

- Prema posljednjim vijestima iz Mariupolja, mnogi su borci iz čeličane Azovstalj odvedeni, a među njima i borci 21. i 36. brigade ukrajinske vojske, izjavio je Oleg Supereka, zapovjednik jedinice Kraken pukovnije Azov.

video thumb

Rat se silovito nastavlja na istoku Ukrajine. Ruske snage napredovale su od Popasne prema Bahmutu, ključnom gradu za opskrbu ukrajinske vojske u Luhanskoj oblasti. Time su ukrajinske postrojbe u Severodonecku i Lisičansku dovele u još teži položaj. Iako je ukrajinska vojska na više mjesta blokirana s tri strane i prijeti joj potpuno opkoljavanje, i dalje pruža snažan otpor na svim frontama.

Ukrajinska vojska srušila je most između Rubežnog i Severodonecka, i to nije prvi put da ruši mostove kako bi zaustavila nadiranje ruskih postrojbi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski produljio je ratno stanje i mobilizaciju za još 90 dana.

- Moramo otjerati okupatore i zajamčiti Ukrajini stvarnu sigurnost. Zato sam potpisao uredbe o produljenju ratnog stanja i opće mobilizacije. Nadam se da će Vrhovna Rada Ukrajine uskoro podržati tu odluku, izjavio je predsjednik Zelenski. 

Ruske okupacijske vojno-civilne vlasti u Hersonskoj oblasti, gdje se plaće i mirovine već isplaćuju u rubljima, najavile su da će se ta ukrajinska regija vratiti Rusiji, a glasnogovornik Kremlja najavljuje da će stanovnici okupiranih ukrajinskih regija sami odlučiti o svojoj budućnosti.

- Ništa se ne može učiniti bez iskazivanja volje stanovnika ovih krajeva kako i s kim žele živjeti. Činjenica je da na ovim prostorima treba organizirati svakodnevni život, izjavio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Veći dio Hersonske i Zaporiške oblasti ruska vojska zauzela je brzim prodorima u prvim danima rata, ali sada se za svako mjesto vode teške bitke i ruska vojska u pravilu osvaja potpuno razrušene gradove koje je većina stanovnika već odavno napustila.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!