19:23 / 15.05.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Izraelski zrakoplovi raketiraju pojas Gaze, Hamas gađa izraelske gradove

U Gazi srušena zgrada s uredima medijskih kuća Al Jazeere, AP-a i AFP-a

U Gazi srušena zgrada s uredima medijskih kuća Al Jazeere, AP-a i AFP-a

Foto: Mohammed Salem / Reuters

Sukobi Izraela i palestinske militantne skupine Hamas ne jenjavaju ni šesti dan. Izraelski zrakoplovi nastavili su raketirati Hamasove ciljeve u pojasu Gaze, odakle se ispaljuju rakete na naseljena područja Izraela. Dosad je u pojasu Gaze poginulo najmanje 139 ljudi, a u Izraelu osam. Američki i arapski diplomati zasad neuspješno pokušavaju zaustaviti sukob.


Od ranog jutra razorne eksplozije odjekuju gusto naseljenim pojasom Gaze. Enklava manja od otoka Krka, s milijun i pol stanovnika, sve je više u ruševinama, a u masovnom bombardiranju mnogi stanovnici ostaju bez krova nad glavom.

Izraelska vojska unaprijed je najavila napad na sjedište vodećih svjetskih medija u Gazi. Novinarske ekipe nisu uspjele iznijeti ni opremu. Izrael tvrdi da je Hamas iskoristio medije kao štit.

Kopneni napad zasad izostaje, ali čini se da je Izrael nagovijestio takvu operaciju kako bi namamio Hamasove borce u podzemne tunele koje je zatim žestoko raketirao. Jutrošnji zračni napad bio je najsmrtonosniji, poginula je deseteročlana obitelj.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da zaustavi uništavanje našega naroda. Ovo nije prvi masakr nad Palestincima!, zavapio je Ašraf Al-Wedra, glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi.

Hamas i dalje uzvraća neselektivnim raketiranjem izraelskih naselja. Rakete su pale u predgrađa manje od 100 kilometara udaljenog Tel Aviva. Poginula je jedna osoba u središnjem Izraelu, ali najizloženiji su pogranični gradovi Aškelon i Ašdod, gdje rakete padaju po stambenim zgradama. 

Hamas je napravio ozbiljnu pogrešku kada je odlučio raketirati Državu Izrael. Djelujemo na temelju unaprijed pripremljenih planova i imamo razrađene daljnje faze.

Aviv Kochavi, zapovjednik izraelske vojske

U sve većim sukobima na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje živi 2 i pol milijuna Palestinaca, poginulo je 10 osoba. Na Zapadnoj obali obilježena je Nakba - katastrofa, tamošnji naziv za osnivanje Države Izrael i protjerivanje više od 700 tisuća Palestinaca. 

Nemiri su zahvatili i izraelske gradove u kojima žive Arapi. Uhićen je velik broj Palestinaca. Prosvjedi protiv bombardiranja Gaze održavaju se diljem svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!