HRT u Lavovu: Ruski cilj je jasan - uništiti što više zapadnog oružja

18.04.2022.

19:20

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/B.A./HRT

Miro Aščić

Miro Aščić

Foto: Dnevnik / HRT

Jutros su ruske rakete padale i na Lavov - grad u kojem su mnogi Ukrajinci s ratom zahvaćenog područja potražili utočište. Sedam je osoba poginulo, a 11 ranjeno.

- Nakon jutrošnjeg raketiranja u Lavovu je veći dio dana bilo mirno, ali sirene za uzbunu oglasile su se maloprije, javio je večeras HRT-ov novinar Miro Aščić u Dnevnik 3 iz Lavova.


Naveo je da su ruske snage izvele raketni napad na ranžirni kolodvor kako bi poremetile željeznički promet u tom dijelu regije, ali ruske rakete nisu bile precizne. No zato su tri druge ruske rakete u Lavovu pogodile vojne ciljeve, a ukrajinske vlasti izvijestile su da je jedna raketa uništila skladište municije koje je bilo prazno jer se već duže vrijeme ne koristi. Međutim, rusko ministarstvo obrane tvrdi kako je uništilo skladište zapadnog oružja koje se posljednjih šest dana dopremalo ovdje u Ukrajinu.


- Ruski cilj je vrlo jasan - uništiti što više zapadnog oružja koje se doprema u Ukrajinu i onesposobiti ukrajinsku željezničku mrežu, javio je Aščić.

Aščić je rekao i da Rusija ne želi od Ukrajine oteti samo Donjecku i Lugansku, već i Zaporošku i Hersonsku oblast. Naime, ruske okupacijske snage u Hersonu su postavile kip Lenjinu uklonjen 2014. nakon rušenja Viktora Janukoviča.

Cijelo javljanje možete pogledati ovdje:

video thumb

- Danas vidimo u Ukrajini genocid, koji namjerno čini agresor, koji ubija civile. Sedam miroljubivih ljudi imalo je planove za svoj život. Danas je njihov život zaustavljen. Čini se da je neprijatelj sve okrutniji i da će se broj pogodaka u civilne objekte povećati. To možemo vidjeti u našim gradovima na istoku naše zemlje, rekao je gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij.


- Više nema sigurnih i nesigurnih mjesta i gradova u Ukrajini. Jednostavno postoji neprijatelj koji je ciničan i koji nema ništa ljudsko, rekao je načelnik vojne uprave Lavova Maksim Kozitski.

video thumb

Miro Aščić javio se ranije uživo i u središnji HTV-ov Dnevnik, rekavši da je cilj očito ranžirni kolodvor i vjerojatno pošiljke zapadnog oružja Ukrajine.


- Iza mene možete vidjeti krater koji je napravila ruska raketa, koja je za dlaku promašila željezničku prugu koja se nalazi ovdje i kojom su cijeli dan prometovali vlakovi, a netom nakon napada njome je prošla dugačka, zaista impresivna željeznička kompozicija s cisternama goriva jer su ruske snage uništile gotovo sva ukrajinska skladišta goriva i naftnu infrastrukturu i sada se zemlja na taj način opskrbljuje gorivom, javio je Aščić.


Podsjetio je da je s tog mjesta poljska granica udaljena manje od 80 km, a američka vojna baza u koju američki transportni avioni dopremaju američko oružje za Ukrajinu oko 150 km.


- I ovo je najjednostavniji pravac da se to oružje transportira željeznicom do Lavova, a onda da se raspoređuje dalje po Ukrajini, rekao je Aščić, dodajući da su se ruske snage u posljednje vrijeme usredotočile na razaranje upravo ukrajinske željezničke infrastrukture kako bi spriječile da se to zapadno oružje dostavi na istok Ukrajine, gdje upravo pokreću veliku vojnu ofenzivu.

Pogledajte cijelo javljanje:

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!