Kuleba želi razgovarati o tri teme - oružje, oružje i oružje

07.04.2022.

09:52

Autor: Jasna Paro/IMS/I.B./HRT

Jasna Paro iz Bruxellesa

Jasna Paro iz Bruxellesa

Foto: HTV / HRT

Zapad pretpostavlja da će Rusija pokrenuti još snažniju ofenzivu na Ukrajinu. Zato je Sjevernoatlanski savez s još jednog sastanka poručio da će zadržati jedinstvo i nastaviti podupirati Ukrajinu i njezin otpor ruskoj agresiji. Sastanak je počeo sinoć, a pratila ga je Jasna Paro.

- Nekoliko je tema u fokusu sastanka, a sve su povezane s ruskom agresijom u Ukrajini. Najvažnija je vojna pomoć. Ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba, koji se danas pridružio ministrima vanjskih poslova država članica NATO-a, rekao je da ima tri teme o kojima želi razgovarati - oružje, oružje i oružje, istaknula je.

- Ponovio je ukrajinski zahtjev za zrakoplovima. Odvojeno će se sastati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. Na sastanku će izvijestiti ministre o događajima na bojišnicama u Ukrajini te o stanju pregovora s Rusijom, dodala je.

- Sinoć, prvog dana sastanka, razgovaralo se o novoj pošiljci naoružanja, streljivu, gorivu, medicinskoj pomoći, protutenkovskom oružju, protuzračnom sustavu, kibernetičkoj pomoći, opremi za zaštitu od kemijskih i bioloških prijetnji. Rečeno je da Ukrajina treba snažnije i sofisticiranije oružje. Na sastanak su pozvane i zemlje koje nisu članice NATO-a, Finska i Švedska. Razgovarat će se i o pomoći Gruziji, Moldaviji, BiH. Na sastanku su i četiri azijsko-pacifičke zemlje Australija, Japan, Novi Zeland i Južna Koreja, koje su jednako aktivne u pružanju pomoći Ukrajini. To govori o zabrinutosti za svjetski mir te potrebi međusobnog povezivanja i koordiniranja politike, izvijestila je Paro.

- Bez održive i dovoljne potpore u oružju ukrajinska pobjeda ostvarit će se uz "goleme žrtve", rekao je Kuleba novinarima prije sastanka.

Što prije i što više oružja stigne, to će se više ljudskih života spasiti i više gradića i gradova spasiti od razaranja čemu smo svjedočili u Buči.

- Pozivam sve saveznike da ostave po strani sva kolebanja i isporuče Ukrajini sve potrebno, jer koliko god to bizarno zvučalo, danas je oružje u službi mira, rekao je Kuleba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!