Britanski ministar: Savezništvo s Hrvatskom postaje sve bliže i jače

28.04.2023.

Zadnja izmjena 19:20

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT/Hina

James Cleverly i Gordan Grlić Radman

James Cleverly i Gordan Grlić Radman

Foto: Jasna Paro / HRT

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sinoć je stigao u službeni posjet Velikoj Britaniji. U Londonu se danas sastao s britanskim kolegom Jamesom Cleverlyjem, a nakon susreta Cleverly je poručio da savezništvo Londona i Zagreba postaje sve jače. Ministri su potpisali izjavu o bilateralnoj suradnji Republike Hrvatske i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.


Drugog dana radnog posjeta hrvatskog šefa diplomacije, Grlić Radman i Cleverly potpisali su izjavu o bilateralnoj suradnji između Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

- Dokument dodatno zbližava naše dvije zemlje koje su već dobri prijatelji, bliski partneri i saveznici, a povećat će našu suradnju u obrani i sigurnosti, kibernetičkoj sigurnosti, energetskoj diverzifikaciji i čitavom nizu bilateralnih pitanja. To je dobro i za Ujedinjeno Kraljevstvo i za Hrvatsku, rekao je britanski šef diplomacije.

Vjerujem da je ovo vidljiva demonstracija dobrog prijateljstva i bliskog savezništva koje postaje sve bliže i čvršće, dodao je Cleverly.

Grlić Radman je ocijenio kako se radi o "novom koraku u našim bilateralnim odnosima".

- Ovaj dokument potvrđuje našu namjeru daljnjeg jačanja naše bilateralne suradnje, bilateralnih veza, a naravno i jačanja međunarodne suradnje, dodao je.

Prema priopćenju MVEP-a, Grlić Radman će se tijekom svog posjeta sastati s predstavnicima Britansko-hrvatske gospodarske komore, članovima Svestranačke parlamentarne skupine za Hrvatsku (APPG Croatia) i predstavnicima hrvatske zajednice.

Susret dvojice ministara bio je i više nego srdačan, a to smo uvidjeli na temelju raznih detalja. Ministar Cleverly je skinuo kravatu s kojom je došao na sastanak i prije samog potpisivanja zajedničke deklaracije zavezao je hrvatsku kravatu, to je i znak poštovanja prema državi. 

U tekstu dokumenta vrlo se precizno određuju područja, politike koje će se koordinirati primjerice u području obrane gdje već postoji strateško partnerstvo ili u području vanjskih poslova. U dokumentu stoji i da će obje države raditi na funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, a potvrđuje se i teritorijalna cjelovitost Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države triju konstitutivnih naroda. 

Ovo je veliki napredak u diplomatskim odnosima s Ujedinjenim Kraljevstvom. 

Utvrđuje se i suradnja na području pravosuđa, unutarnjih poslova osobito na polju suzbijanja međunarodnog kriminala i ilegalne migracije, ali i suradnja u području obrazovanja i istraživanja. 

Dogovoreno je da će ministri jedanput godišnje imati dijalog u kojem će se ocjenjivati napredak u svim ovim područjima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!