Perković: Krunidba okrenuta budućnosti, a uronjena u tradiciju

05.05.2023.

20:18

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/HRT/R.S.

Razgovor u Dnevniku

Razgovor u Dnevniku

Foto: Dnevnik / HRT

Preostalo je manje od 24 sata do povijesnog događaja, krunidbe Charlesa III. On je 40. monarh koji se kruni u Westminsterskoj opatiji, no ova će krunidba, prema poznatim detaljima iz protokola biti priličan odmak od tradicije. 

Krunidba je jedan od najvažnijih događaja za svaku monarhiju, a posebno za britansku, koja je jedina od svih parlamentarnih monarhija u Europi zadržala srednjovjekovnu ceremoniju kojom se kralj kruni u crkvi, priseže na Bibliju, a ne na ustav. U najstarijoj demokraciji svijeta, gotovo najliberalnijem društvu, krunidba je religijski čin. 

Krunidba će se održati sutra u Westminsterskoj opatiji. Ono što će biti drugačije od svih dosadašnjih, jest to što će prvi put aktivno u samoj ceremoniji sudjelovati najviši predstavnici kršćanskih i nekršćanskih vjera. 

Kralj će promijeniti nekoliko protokolarnih tunika. Sjedit će na tri prijestolja, a vidjet ćemo barem sedam relikvija koje se vide jedino u trenutku krunidbe. 

Više od 200 predstavnika država doputovalo je u London, od toga oko 100 šefova država i vlada. Hrvatski predsjednik otkazao je dolazak zbog kvara na državnom zrakoplovu, a umjesto njega doći će ministar vanjskih poslova. 

Prvi će put sudjelovati sve okrunjene glave iz Europe i svijeta. 

Modernizacija monarhije


S 2200 uzvanika krunidba će biti znatno skromnija, promijenjen je dress code koji podrazumijeva formalna dnevna odijela, a u opatiju je na ceremoniju prvi put pozvana i javnost. 


- S jedne strane da i prema poruci koja je došla iz Buckinghamske palače, a odnosila se na samu ideju krunidbe. Bilo je rečeno da će to biti krunidba koja će biti okrenuta prema budućnosti, a isto tako duboko uronjena u njihov protokol i tradicije. Poruka ceremonije je tradicija i dugovječnost Ujedinjenog Kraljevstva, Velike Britanije i njezine snage, objasnio je Zdeslav Perković, Koordinacija za protokol, logistiku i sigurnost Hrvatskog sabora.


Običaji 


Većina je običaja zadržana. Charlesu će tijekom ceremonije, među ostalim, biti uručena kraljevska jabuka i dva žezla, s križem i golubicom. U prijestolje je ugrađen takozvani kamen sudbine, koji je odnesen u London nakon Edvardove invazije na Škotsku krajem 13. stoljeća. 


- Kamen sudbine danas je sama srž prijepora između Engleske i Škotske jer on u svojoj filozofiji i svom duhu znači škotsku suverenost. Nekada su kraljevi sjedili na tom kamenu, a u 17. stoljeću napravili su klupicu tako da kamen simbolično stoji. Bilo je nekoliko pokušaja krađe. Dva studenta su provalila u Westminstersku opatiju, uzeli su ga i odnijeli u Škotsku, zamotali u škotsku zastavu i pronađen je u jednom parku, rekao je Perković. 

Britancima malo što draže od kraljevske obitelji


Britancima je malo što draže od kraljevske obitelji. Očekuje se mnogo okupljenih na ruti kojom će prolaziti povorka. Perković je odgovorio na pitanje koliko je teško osigurati takav događaj. 


- Koristi se negdje oko 10 000 vojnika, sigurnosnih postrojbi, negdje oko 11 000 policajaca. Koriste se najnovije tehnologije, od dronova, vizualne identifikacije, snajpera koji se nalaze na određenim pozicijama, kazao je. 


Nesuglasice u obitelji 


Kraljevsku obitelj prati i "žutilo". Zna se da će na ceremoniji biti princ Harry, ali bez supruge Meghan

- Mislim da se kraljevska obitelj, pogotovo ovdje u krunidbi, izdigla iznad toga i da će napraviti novi smisao koji neće biti opterećen određenim problematičnim navodima. Krunidba i kraljevanje kralja Charlesa III. neće biti uvelike opterećeno tim izjavama, istaknuo je Perković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!