EP raspravljao o dezinformacijama, spomenut i zapadni Balkan

08.03.2022.

10:28

Autor: Jasna Paro/Vijesti/IMS/M.M., B.A./HRT

Sunčana Glavak i Tonino Picula

Sunčana Glavak i Tonino Picula

Foto: Vijesti / HRT

U Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, jutros se razgovaralo o problemu dezinformacija, a poslijepodne se nastavljaju razgovoru o krizi u Ukrajini.

Naša dopisnica Jasna Paro javila je u HTV-ovim Vijestima u 14 sati kako je tri sata trajala rasprava o uplitanju trećih strana, odnosno država s dezinformacijama i lažima koje se onda šire u europskom prostoru. Govorilo se o tome koliko je to opasno za europsku demokraciju, stabilnost i povjerenje u državne institucije, kao i o sofisticiranim načinima kako se to provodi. Istaknuto je i da u EU-u građani nisu dovoljno osviješteni o tom problemu.


U izvješću zastupnice Sandre Kalniete između ostalog se kaže da je ruskim tenkovima prethodila višegodišnja ciljana manipulacija lažima, kojima je onda Putinov režim potpuno ovladao cijelim medijskim prostorom - prvo u Rusiji, a djelomično i u Europi, javila je Paro.


Europski šef diplomacije Josep Borrell rekao je da rat protiv Ukrajine jasno pokazuje koliko su štetne dezinformacije, da su mediji u Rusiji dio agresije, te da se EU tome treba suprotstaviti. Poručio je da su informacije gorivo svake demokracije jer građani u demokraciji odlučuju temeljem onoga što znaju i što su mogli zaključiti iz dostupnih informacija. Ako su te informacije loše i ako je cijeli sustav kontaminiran lažima, onda je i ta demokracija loša i pogubna.


U izvješću se upozorava i na prostor zapadnog Balkana, koji je na meti manipulacija iz Rusije i Kine. Izvješće navodi da Rusija iskorištava napetosti koje ionako postoje među etničkim skupinama u državama te regije ne bi li još više raspirila sukobe i podjele. Posebno se upozorava na zabrinjavajuće pokušaje Pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj jer se ih tih crkvenih redova Rusija promiče kao zaštitnik tradicionalnih vrijednosti.


U izvješću se traži i zabrana da se europske političke stranke financiraju iz inozemstva, javila je Paro u Vijestima HTV-a.

Glavak: U Rusiji se zbog istine ide u zatvor

U raspravi su sudjelovali i hrvatski europarlamentarci.

- Izvješće je pravovremeno u novim okolnostima širokih pokušaja destabilizacije europskog susjedstva i narušavanja dinamike demokratskih procesa u samoj Europskoj uniji, rekla je Sunčana Glavak, koja je upozorila da rat tipkovnicama i mobilnim uređajima traje više od desetljeća.

- A sada svjedočimo neviđenoj razini kršenja prava ruskih građana na informacije koje se u Rusiji manifestira kroz blokiranje pristupa velikim platformama kao što su Facebook, Twitter i YouTube, te ograničavanje pristupa zapadnim i neovisnim ruskim medijima. Kolegice i kolege, tamo se zbog istine ide u zatvor. I to je odgovor svima onima koji pitaju zašto je Europa donijela odluku da se zabrane proruski mediji koji šire laži i dezinformaciji. Znate što je pranje novca, a ovdje je na djelu pranje informacija, rekla je Glavak. Naglasila je važnost medijske pismenosti.

- Svojim amandmanom pozvala sam i EK da se zaduži za izradu liste softvera nezakonitog nadzora, kao i osposobljavanje osoblja u institucijama, dodala je.

Picula: Narativ Kremlja je toksičan kao i njegova vojna agresija

Tonino Picula upozorio je da samo 58 posto europskih građana ima osnovne digitalne vještine.

- 2017. fake news je proglašen izrazom godine. Dvije godine kasnije materijalna šteta izazvana direktnim i indirektnim posljedicama dezinformacija iznosila je gotovo 80 milijardi dolara. Pored toga otkriveno je i da 67 posto lažnih vijesti plasira Rusija. Ruska agresija na Ukrajinu je, dakle, i rat drugim sredstvima, pogotovo kampanjama dezinformiranja. Narativ Kremlja je toksičan kao i njegova vojna agresija, rekao je Picula.

Dodao je da na društvenim mrežama pratimo i herojski otpor Ukrajinaca i snažne poruke ukrajinskog vodstva koji, ocijenio je, izuzetno efikasno odgovaraju na ruske laži.

- Zato Kremlj zaustavlja iste društvene mreže koje je ranije koristio za svoju goebbelsovsku propagandu, rekao je Picula.

Poručio je da zapadni Balkan ne smije postati poligon za uplitanje geopolitičkih rivala te rekao da postoji jasna politička agenda dezinformiranja i uplitanja, manipuliranja građanima, destabilizacije institucija i diskreditiranja nepoželjnih vlada.

- Naša reakcija mora biti kontinuirana i odlučna jer jedino tako možemo sačuvati budućnost naših demokratskih društava, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!