Sršen: Jedini je način da se cijepimo sve dok virus ne postane benigan

06.01.2022.

09:10

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Nela Sršen

Nela Sršen

Foto: Studio 4 / HRT

U susjednoj Italiji padaju rekordi. U jednom danu zabilježeno je više od 190.000 oboljelih. Raste broj hospitaliziranih pacijenata, ali manje je onih koji završe na respiratoru, što ohrabruje tamošnje epidemiologe.

Talijani uvode obvezno cijepljenje za sve starije od 50 godina koji rade ili su u većem zdravstvenom riziku od težih oblika bolesti.

- Iako Italija obara velike rekorde, možda je ona upravo mjesto gdje se najsigurnije osjećam. Dobro je da se intenzivira broj cijepljenih. Cjepivo je obligatorna kategorija za sve, ne samo za zdravstvene ili školske radnike kao do sada. Ovi rekordni brojevi u svakom slučaju nisu u komparaciji s onim što se događalo prošle godine, posebno okupacijski indeks jedinica za intenzivno liječenje, rekla je Nela Sršen iz Sveučilišne bolnice u Padovi javljajući se u "Studio 4".

Druga je novost, istaknula Sršen, broj hospitaliziranih padijatrijskih pacijenata. Zabilježena su i dva smrtna slučaja.

- Ova nova varijanta ima visok indeks zaraznosti, neovisno o tome je li netko cijepljen ili nije, s osnovnom razlikom da vrlo mali broj cijepljenih bude hospitaliziran, a velik broj je i asimptomatičan. Ova obligatornost vodi prema tome da se limitira život svih onih koji se nisu cijepili. Što se više ljudi cijepi, manja je okupiranost bolnica. Zbog toga se donosi novi zakon da cjepivo bude obligatorno za sve, objasnila je Sršen.

- Omikron postaje prevalentan. Već se govori o novoj varijanti koja dolazi iz Kameruna. Dok na neki način svi ne dođemo u kontakt s virusom, a morat ćemo prije ili kasnije, treba utvrditi koliko traje kolektivna imunost. U međuvremenu će se tražiti da se populacija cijepi 4 do 6 mjeseci od zadnjeg cjepiva. Vidjeli smo da je rok trajanja zelene putovnice skraćen s 12 na 9 mjeseci, a u Italiji vrijedi 6 mjeseci. Populacija će biti cijepljena dok virus ne postane endemičan ili benigan, rekla je Sršen.

Dvije trećine talijanskih pokrajina su u žutoj zoni, a neke će prijeći i u narančastu, što znači još veće restrikcije. Mnoge pokrajine razmišljaju o odgodi nastave za dva do tri tjedna, uz limitiranje mlađe populacije koja nije cijepljena.

- Ili da se nastava održava na distancu, da necijepljeni ne dolaze u školu ili da se na neki način prisile dok ne shvate da bi cijela populacija trebala biti cijepljena. Iako je indeks pozitivnosti visok, oko 18 posto, popunjenost odjela za intenzivnu njegu nije tolika i ne može se uspoređivati s prošlom godinom. Moguće je da je omikron blaža varijanta, ali nam govori i da što je veća procijepljenost, imamo manje opterećenje. Italija apsolutno ne želi bilo kakvu vrstu lockdowna za one koji su cijepljeni, već želi nastaviti normalan život, rekla je Sršen.

- S ovako rekordnim brojevima nemoguće je predvidjeti da se neće napuniti reanimacija. Zbog toga je smanjen velik dio operacija koje nisu hitne, dodala je.

Drugi problem je, istaknula je Sršen, visok postotak zaraženog osoblja u bolnicama. 

- Oni koji su primili "booster" dozu, njima su skraćeni dani karantene. Ako svi idu u karantenu koji su zaraženi, a nisu simptomatični, paralizirat ćemo cijelu Italiju i rad bolnica. Problem nije nedostatak mjesta u reanimacijama, nego to što je puno osoblja zaraženo. Iako su asimptomatični, oni ne mogu dolaziti u bolnicu, rekla je Sršen.

Sršen trenutačno boravi u Španjolskoj. Priznaje da ju je šokiralo masovno okupljanje Španjolaca uoči blagdana Sveta tri kralja. Također, istaknula je da je u restoranima nisu tražili COVID potvrdu, ali napomenula je da su stolovi razdvojeni.

- Kad dođete u restoran i znate da nitko nije provjeravan, ne znate je li osoba do vas zaražena ili nije, naravno da to ne stvara ugodan osjećaj. Ako imam i zelenu putovnicu, to ne znači da nisam zaražena ili da ne mogu nekoga zaraziti, ali daje mali osjećaj sigurnosti. Baš ta potreba da se kontrolirala zelena putovnica vodi ka tome da svi budemo cijepljeni. Nije korektno da se dobar dio populacije nastavi cijepiti svakih 3 do 6 mjeseci, a da se drugi ne cijepe, poručila je.

Sršen je rekla da u Italiji slabi pokret protivnika cijepljenja te da su i neke od vođa tog pokreta završili u bolnici ili preminuli.

- Njihovo iskustvo bila je poruka svima koji su antivakseri. Smrtni ishodi nekih od njihovih vođa bili su odlična lekcija svima. Ako u ove dvije godine nismo naučili neke lekcije, mislim da čovječanstvo nije u dobroj, pozitivnoj fazi, poručila je.

Na kraju usporedila je mjere i opću situaciju na Mediteranu.

- Mjesto gdje se najmanje osjeća strah i gdje se najmanje primjenjuju mjere je moja domovina. To nije kritika, ne vjerujem da je Hrvatska u dramatičnoj situaciji zbog manjka restrikcija. Španjolci imaju ozbiljan pristup, dosta se drže mjera, svi maske nose na otvorenom. Oni koji su imali najtraumatičnije iskustvo, Talijani, možda najviše paze. Žao mi je što se u Hrvatskoj ne inzistira dovoljno i ne prenosi se, na način prihvatljiviji široj populaciji, zašto je potrebno i korisno cijepljenje, rekla je Sršen.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!