More izvor energije; U Hrvatskoj već na desetak lokacija

25.08.2021.

07:05

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Petra Neuner Geržinić

More izvor energije

More izvor energije

Foto: HRT / Dnevnik

Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova za koji bi dan trebalo raspisati poziv za poticanje projekata proizvodnje energije iz mora. Iako je u ostalim zemljama Unije još u začetku, u Hrvatskoj se ona već iskorištava na desetak lokacija. U Poreču se upravo radi na jednom takvom projektu.

Ova porečka dama, Gradska vijećnica, stara je 120 godina. Porečko je kulturno dobro, ali i energetski neučinkovita. Unatoč povremenim obnovama, krije poneku zastarjelu tehnologiju. Tako se primjerice djelatnici griju na - loživo ulje. To bi se trebalo promijeniti zahvaljujući europskom projektu CoastEnergy i ugradnji sustava dizalica topline s morskom vodom.

- Ono što će se postići ovim projektom je nakon što se sustav grijanja i hlađenja zamijeni s novim sustavom, CO2 će se znatno smanjiti, a dodatna vrijednost projekta je što budući da u okruženju imamo nekoliko objekata javne nabave možemo raditi na razvijanju koncepta daljinskog grijanja, rekla je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o.

Pa se upravo započinje s prikupljanjem projektno-tehničke dokumentacije, a glavni partner u projektu - IRENA - Istarska regionalna enrgetska agencija za to osigurava potrebnih 200 tisuća kuna. Inače Agencija je već sudjelovala u europskom projektu Maestrale u sklopu kojeg se istraživalo Sredozemno more i stvarala baza podataka o plimi i oseci, energiji mora i vjetra. Porečki projekt svojevrsni je nastavak.

- Izradili smo kroz taj projekt analizu potencijala plave energije za područje zapadne Istre i na temelju rezultata odabrala se pilot lokacija ova zgrada gradske palače u Poreču, navodi Dino Glavičić, viši stručni suradnik, IRENA.

Dodajmo da je u Istri već napravljena dokumentacija za ugradnju dizalice topline za jednu zgradu kompleksa rovinjske Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Dr. Martin Horvat". Sama izvedba u oba projekta stajat će milijune kuna, no korist je nemjerljivo veća, slažu se stručnjaci. I to ne samo zbog uštede energije za krajnje potrošače.

- Kao i svaki projekt obnovljivih izvora energije tako i ovaj doprinosi da manje koristimo naftu, prirodni plin, ugljen i druge energente koji su nas doveli u stanje blage klimatske krize, za sada blage, ističe Edo Jerkić, konzultant za obnovljive izvore energije.

Hrvatska, jasno je, ima itekakav potencijal za plavu energiju, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a zainteresiranima, poput porečke gradske uprave, nudi od 200 tisuća do više od milijun eura po projektu. Država će biti spremna sufinancirati do 50 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!