19:54 / 22.01.2022.

Autor: Sanja Najvirt/Marija Matoš/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Nikad teža rezidba vinove loze

 Nikad teža rezidba loza

Nikad teža rezidba loza

Foto: Dnevnik / HRT

Prvi veliki posao u vinogradu - rezidba loze u punom je jeku diljem kontinentalnih vinogorja. U Kutjevu, gdje je ljetos tuča uništila grožđe i oštetila lozu, rezidba je teža nego ikad. Sa škarama u rukama i očima uprtim u svetog Vinka, vinogradari zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede pokušavaju pomoći lozi da se oporavi te osigurati urod. 

 "Baranja i baranjska vina imaju budućnost"

Predsjednik Udruge vinogradara Baranje Zmajevac Ivan Gerštmajer Zelember kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a da suša, koja je lani zahvatila Baranju, nije naštetila vinovoj lozi jer je oborina bilo onda kada je to bilo najpotrebnije. Istaknuo je da će vina biti dobra, a da je i urod bio zadovoljavajući. 

- Mislim da možemo biti zadovoljni, prošla godina je bila dobra i što se tiče posjećenosti. Koliko vidim, Hrvati sve više piju vina i to domaća, a to je najbitnije, poručio je.

Ivan Gerštmajer Zelember je mlad vinar, ali je četvrta generacija u poznatoj baranjskoj vinogradarskoj, vinarskoj obitelji.

- Nadamo se još boljoj godini. Tradicionalno proizvodimo malo kasnije berbe, vina s više ostatka šećera. Mislim da Baranja ima veliku budućnost. Zajedno moramo raditi na brendiranju Baranje, poručio je i pozvao sve zaljubljenike u vino da dođu u Baranju i probaju kvalitetna domaća vina.

Rezidbom do zdrave loze i boljeg uroda

Na vinorodnim padinama Mitrovca, unatoč debelim minusima, rezači ne posustaju.

- Radimo jednu od najvažnijih operacija u vinogradu, a to je rezidba. S njom direktno utječemo na prinos i kvalitetu budućeg grožđa, kasnije i vina, rekao je enolog iz Kutjeva Ante Paulić.

Za najkvalitetnije kapljice urod već u rezidbi valja reducirati. Svi koji se bave vinom znaju što to znači i koliki može biti prinos, kazao je Antun Adžić iz Kutjeva i dodaje kako je bitno da po trsu urod ne prelazi više od dva kilograma. 

U Venju, na jednom od tri najbolja lokaliteta na vinorodnoj karti svijeta, tuča je ljetos nemilosrdno uništila sav urod.

- U prosjeku 90% i više svi vinogradi su stradali. Nagnojili smo ih stajskim gnojem, orezali, maksimalno sve skinuli i sad što bude, naglasio je Ivan Enjingi.

Na trsju se još vide ožiljci "od ledenih rafala". Neće biti lako pomoći ranjenoj lozi. Mladen Perak iz Ministarstva poljoprivrede preporučuje da bi bilo potrebno u rezidbi ostaviti barem 30% više rodnih pupova. 

- Sigurni smo da neće "potjerati" svi. Na svakoj mladici bi trebalo biti bar 2-3 grozda, dodao je.

I blagoslov sv. Vinka trebao bi pomoći oporavku loze i dobrom urodu. Je li bio naklonjen, znat će se već kad sokovi prokolaju, a loza probudi iz zimskog mirovanja. No, pravo stanje bit će potpuno vidljivo početkom lipnja, kad u vinogradima počne cvatnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!