Isplata potpora na potresom pogođenim područjima 17. veljače

07.02.2021.

15:37

Autor: Vlatko Grgurić/Sanja Najvirt/Plodovi zemlje/HTV

Obnova stočarstva nakon potresa

Obnova stočarstva nakon potresa

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Stočarima s potresom pogođenih područja, ali i drugima, stiže dobra vijest iz Ministarstva poljoprivrede: 17. veljače počinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja. Na račune poljoprivrednika stići će gotovo 2,3 milijarde kuna. Isplatit će se potpore za poljoprivredno zemljište - i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje, te za mlade poljoprivrednike.


Obnova stočarstva nakon potresa

Na Banovini poljoprivrednici i stočari pokušavaju nakon potresa, uz mnogo truda i muke, vratiti bar privid normalnog života. I nije im lako. Razoreno je dvije tisuće štala i gospodarskih objekata, oštećeno 250 traktora i priključaka, stotinu ratara prijavilo je štetu na poljoprivrednim usjevima.

No problem je to što svi koji od poljoprivrede žive, a takvih je na Banovini mnogo, ne mogu čekati. Stručnjaci kažu da je među rješenjima sigurno ekstenzivno stočarenje - sustav krava-tele, ili uzgoj autohtonih pasmina. Banijska šara svinja jedna je od njih, gdje se uzgaja više od stotinu godina.

Mnogobrojni poljoprivrednici i stočari nakon potresa nisu uspijevali prodati svoje proizvode i stoku. Selima su krstarili nakupci, ucjenjivali mizernim cijenama. Da je to neodrživo i da ljudima treba pomoći, uvidjeli su i čelnici Grada Petrinje.

- Naravno da smo mi u Gradu trebali intervenirati, kako ne bi propadali proizvodi naših OPG-ova. Grad Petrinja je donio odluku da otkupi sve tržne viškove poljoprivrednih područja Grada Petrinje i da te iste proizvode podijeli vlastitim građanima, da im donira na lokalnoj tržnici, rekao je Ante Marić, pročelnik za poljoprivredu Grada Petrinje za HTV-ovu emisiju Plodovi zemlje.

- Puno OPG-ova traži sijeno, krmivo za svoju stoku, jer uglavnom su stradali krovovi. To je pokisnulo i ta hrana je praktično u velikom dijelu neupotrebljiva. Ministarstvo je organiziralo podjelu hrane u jednom sabirnom centru u Petrinji, ali i tu smo naišli na probleme jer su hranu mogli podići samo oni koji su upisani u upisnik i imali evidentiranu svoju stoku. Mi smo u Gradu ubrzo uvidjeli problem, jer su nastradali svi građani, i oni koji su upisani i oni koji nisu. Pa smo organizirali i paralelni centar u Prnjavoru Čuntićkom, gdje vršimo podjelu hrane i onima koji nisu upisani u upisnik, tako da bismo pokrili sve, da bi ta stoka preživjela i da se ne bi prodala u bescjenje, dodao je.

Kako se stočari nose s problemima nakon potresa, pogledajte u prilogu Vlatka Grgurića:

Usjevi pod temperaturnim šokovima

Vidjeli smo snijeg na Banovini nedavno, dok sada temperature dosežu već i proljetne temperature. Te ekstremne oscilacije sigurno će - kažu stručnjaci - nepovoljno utjecati na ozime usjeve, mladu pšenicu i ječam. Ratari s traktorima zbog blata ne mogu ni u polja uljane repice. Gladne biljke traže prihranu i zaštitu. I to što prije jer s prvim toplijim danima bit će i štetnika - pipe i sjajnika.

Pogledajte prilog novinarke Sanje Najvirt iz emisije Plodovi zemlje:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!