Odlična posezona u Istri

08:53 / 03.10.2021.

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Turizam u Istri

Turizam u Istri

Foto: HTV / HRT

I Istra i cijela Primorsko-goranska županija imaju izvrsne turističke rezultate. Na istarskom poluotoku noćenja se bilježe u milijunima, a, primjerice, Gorski kotar - Zeleno srce Hrvatske, u kojem se tradicionalno odmaraju domaći gosti - u prvih je devet mjeseci jači za čak 30 posto od rekordne 2019. Odlični rezultati i u Primorju i na otocima. Lošinj je u rujnu jači za 9 posto, Rab 6, Krk 10, a Cres čak za 21 posto u odnosu na 2019. Najbrojniji gosti bili su Nijemci i Austrijanci, porasla je i izvanpansionska potrošnja te potražnja za smještaj od 4 i 5 zvjezdica. Najave su za listopad, kažu u turistički djelatnici, odlične, pa bi i ova godina mogla oboriti rekorde i na Kvarneru i u Istri.


Zip lineom... ili u adrenalinskom parku. Na dva kotača ili jednostavno šećući uz more ili u unutrašnjosti.

Sve su to načini kako upoznati Istru. Možda baš ovaj vikend, kad se šesti put obilježava Svjetski dan turizma.

Nije bilo rasprave za zaljubljenike u motocikle i adrenalin.

Mladi zaljubljenik u avanture i svoju Vižinadu s turama je počeo proljetos. Zbog koronakrize bilo je teško, no sad vodi po tri ture na dan.

Takva je zapravo cijela Istra - lijepa kulturna, turistička, eno-gastro priča.

- Istra je definitivno pobjednik Mediterana, rekao je direktor TZ-a Istre Denis Ivošević.

Posebno na našim emitivnim tržištima Austrije i Njemačke. Ti turisti biraju i aktivan odmor, ali, primjerice i radionice slikanja uz more.

Cilj je mnogih turista da baš na istarskom poluotoku nađu to što traže, potvrđuje i podatak da su kolovoz i rujan bolji nego u rekordnoj 2019. Tako je dosad ostvareno gotovo 23 milijuna noćenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!