5 do 12 - Prosvjed zbog stanja u zagrebačkoj Klinici za tumore

06.05.2021.

18:51

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Prosvjed zaposlenika Klinike za tumore

Prosvjed zaposlenika Klinike za tumore

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Usred pandemije eskaliralo je stanje u Klinici za tumore KBC-a "Sestre milosrdnice" koja je ostala bez radiologa. Podsjetimo, najprije je većina njih dala otkaz, a preostalih troje zatim je završilo na bolovanju. O stanju u KBC-u "Sestre milosrdnice" raspravljalo se i na izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća, a u 5 do 12 velik broj djelatnika Klinike izašao je pred zgradu kako bi pružio potporu radiolozima.


Radiologinja Karolina Bolanča Čulo tvrdi da ju je napala njezina šefica Dijana Zadravec uz optužbu da ne radi svoj posao.

- Ja sam rekla samo da ću napraviti koliko stignem i da ću napraviti sve hitne, sve biopsije i sve magnete koje trebaju ući u proceduru za kemoterapiju, a ostalo ću napraviti koliko stignem. Meni je onda rečeno da je ona šef i da ću raditi kako ona kaže, ispričala je Bolanča Čulo danas novinarima.

Kaže da joj je tada pozlilo i da su joj morali dati lijek za smirenje. 

- Ovo je moja kuća i ovo su moji ljudi... Pa dajte nas pustite samo da radimo, ništa drugo ne tražimo, dodala je vidno potresena, u suzama.

Zaposlenici Klinike za tumore izašli su iz zgrade u 5 do 12 i prosvjedovali protiv Dijane Zadravec.

Ova bolnica ne može biti taoc nijednog predstojnika i nikoga tko se bavi ovom subspecijalističkom problematikom, komentirao je novinarima prim. Ivica Mamić, liječnik s Odjela za ginekološko-onkološku kirurgiju Klinike za tumore.

Predstojnica Dijana Zadravec odbacuje sve optužbe i tvrdi da su zaposlenici na prosvjed dovedeni na prijevaru. Kaže da u pozadini napada na nju stoje interesne skupine koje kradu novac građana, i to milijune eura. Za Karolinu Bolanču Čulo tvrdi da je odbila raditi svoj posao.

- Iza ovog njezinog insceniranog događaja stoji motiv da zaštiti svog supruga doktora Kalouseka koji su iz državnog sustava javno-zdravstvenog sustava odlučili pretočiti novac u privatni sustav, komentirala je između ostalog.

Zbog situacije koja je ovoga tjedna eskalirala, ministar Vili Beroš traži hitan unutarnji nadzor.

-  Jasno sam stavio do znanja da kontinuirana zdravstvena zaštita mora biti ispred svega - ispred međuljudskih odnosa i ispred nedostatka određenog kadra. A na kome je da na te izazove odgovara i da to realizira? Ravnatelj! Znači, on mora osigurati pretpostavke. Ukoliko prepoznam da tomu nije tako, onda ću vući sljedeće korake, rekao je.

Ravnatelj KBC-a "Sestre milosrdnice" Mario Zovak iznosi svoju stranu priče.

- Nikada niti jedan od tih radiologa koji je otišao nije službeno to napisao niti se obratio Povjerenstvu za mobing KBC-a koje, naravno, po našem statutu postoji. Prema tome, što se mene tiče, ja sam dužan voditi tu ustanovu prema statutu KBC-a, kaže.

U Ministarstvu zdravstva kažu da su pronašli rješenje za manjak radiologa.

- Termini se neće otkazivati, a u budućnosti ćemo govoriti o suradnji s drugim ustanovama te teleradiologiju i još smo raspisali natječaj za 3 radiologa i jednu zamjenu, kaže Tomislav Dulibić, državni tajnik Ministarstva zdravstva.

Pacijenti već sada trpe posljedice, a riječ je o onkološkim bolesnicima.

- Duže se čeka ultrazvuk i duže se čeka neke stvari koje mi kao dobijemo propust 4 do 6 mjeseci. Kontrolu moramo čak čekati 8 mjeseci, kaže nam jedna pacijentica.

Na izvanrednoj sjednici Upravnog vijeća KBC-a "Sestre milosrdnice" raspravljalo se o stanju u Klinici za tumore, ali o smjeni predstojnice Dijane Zadravec nije bilo ni riječi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!