Bošnjaković: HDZ ima većinu u Saboru, u to ne treba sumnjati

01.02.2021.

08:47

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Dražen Bošnjaković

Dražen Bošnjaković

Foto: Studio 4 / HRT

HDZ ima većinu u Hrvatskom saboru, u to ne treba sumnjati, rekao je saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković jutros u HTV-ovoj emisiji "Studio 4".

- Ona nije velika, ali pokazalo se u ovih pola godine da funkcionira, rekao je Bošnjaković.

U petak nije bilo kvoruma za glasovanje o tome treba li plaćati kotizaciju za HGK, a zbog toga nije donesen ni Zakon o obnovi nakon potresa. Bošnjaković je rekao da Zakon o HGK i Zakon o obnovi nisu "jednake stvari" te da oko posljednjeg svi trebaju biti u konsenzusu kako bi ponudili rješenja za izlazak iz teške situacije, dok se o HGK "doista da razgovarati".

- Mislim da ovaj zakon predložen od strane oporbe ne nudi rješenja, rekao je Bošnjaković, dodajući da ipak ne bježe od razgovora.

Arsen Bauk

Arsen Bauk

Foto: Studio 4 / HRT

Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk rekao je u istoj emisiji kako se u petak dogodilo nešto za što mu se čini da se dogodilo prvi put u povijesti parlamentarizma - nakon što je opozicija stavila točku na raspravu, koja je i održana, predsjednik Sabora točku nije stavio na plan za glasanje.

- O čemu se radilo? Unutar parlamentarne većine dvoje-troje zastupnika je izjavilo da će podržati prijedlog opozicije, i s to dvoje-troje zastupnika prijedlog HDZ-a ne bi dobio većinu. Oni su, da bi spriječili tu političku štetu, odlučili skinuti to s glasanja, a mi smo odlučili inzistirati na tome da ta točka bude na glasanju jer bi se inače moglo dogoditi da se bilo koja točka koja se raspravi unedogled skida s glasanja, rekao je Bauk.

- U četvrtak će biti glasanje i mi ćemo se dogovoriti kako ćemo pristupiti ako točka ponovno ne bude na glasanju, dodao je.

Bošnjaković je rekao da je Zakon o HGK bio u prvom čitanju te da ne bi bio ni izglasan, dok bi Zakon o obnovi bio donijet da su mogli skupiti većinu. Bauk je rekao da nisu napustili dvoranu, već da je predsjednik Sabora rekao da će proglasiti stanku, oporba se išla dogovarati kako dalje postupiti, no prije nego što su dovršili dogovor, predsjednik Sabora nastavio je sjednicu, utvrdio da nema kvoruma i prekinuo glasanje.

- Mi smo cijelo vrijeme bili tamo. Također, što se tiče zakona u prvom čitanju, to je kontraargument - čak i da se on donio, ne bi prouzrokovao nikakvu štetu vladajućoj većini ni Hrvatskoj jer ne bi stupio na snagu, rekao je Bauk.

Bošnjaković je rekao kako je utvrđeno da nema kvoruma jer je oporba otišla.

Bauk je poručio da će oni glasati za Zakon o obnovi.

- U startu sam rekao da ga nećemo podržati samo ako je kriminalno loš, a kako su ispravili ovo sa Siskom, onda je ova riječ "kriminalno" ispala, tako da je samo loš, ali je ipak dovoljno dobar da bi građanima olakšali i zato ćemo ga podržati, rekao je Bauk.

Za slučajeve HDZ-ovaca Žarka Tušeka i Ive Žinića uoči lokalnih izbora Bošnjaković je rekao da nisu ugodni, ali da ljudi ipak prepoznaju sve dobre stvari koje rade Vlada i Sabor te da prema anketama HDZ i dalje uvjerljivo vodi.

- S te strane, ti incidenti to ne ugrožavaju, rekao je Bošnjaković.

- Ovo jesu neugodne situacije, ali vidjet ćemo, mislim da se neće reflektirati na terenu, dodao je.

Na pitanje o raspuštenoj zagrebačkoj organizaciji SDP-a i slučaju Željka Sabe u Vukovaru Bauk se našalio rekavši "Ne cvjeta cvijeće ni u naše preduzeće". Bauk je rekao da je SDP u fazi završnih priprema za lokalne izbore te da je ono što su stranačka tijela donijela za Zagreb još uvijek prijedlog, potrebna je potvrda od strane Glavnog odbora.

Zna li se koga će SDP iznjedriti za kandidata za gradonačelnika u Zagrebu?

- U medijima sam vidio dva imena, jedan je kolega Maras, drugi je kolega Klisović. Treće ime nisam vidio, a ne sudjelujem u tim razgovorima, rekao je Bauk.

Za Vukovar je povjerenica Biljana Gaća, članica Predsjedništva stranke, koja je dobila zadaću da što prije pripremi stranku za izbore.

- Što se tiče kolege Sabe, mislim da je predsjednik stranke iznio svoj stav koji je ujedno i stav većine članove vodstva stranke, poručio je.

Na pitanje o pokolju u Šibeniku Bauk je rekao da nema dovoljno informacija o tome što se stvarno dogodilo.

- Svaka rečenica previše značila bi opravdavanje uzimanja stvari u svoje ruke i rješavanja pitanja na način da se uzme oružje u ruke i puca, tako da se nadam da će policija što prije utvrditi što se dogodilo, odakle oružje koje nije moglo biti registrirano i je li bilo pomagača u tom dijelu, rekao je Bauk.

Bošnjaković i Bauk izrazili su sućut obitelji preminulog HDZ-ovog zastupnika Miroslava Tuđmana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!