Ivan čeka pravdu, jedino što želi je ponovno vidjeti

09.03.2021.

21:38

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/HRT

Ivan Mikuljan žrtva je vršnjačkog nasilja

Ivan Mikuljan žrtva je vršnjačkog nasilja

Foto: Labirint / HRT

Jedan je trenutak bio dovoljan da Ivanu Mikuljanu zauvijek promijeni život. Sve što je želio i čemu se nadao, zaustavio je brutalan udarac u glavu zbog kojeg je oslijepio. Jedino što želi je da ponovno progleda. No hoće li u njegovu slučaju pravda ostati slijepa?

Galerija
Optuženi za premlaćivanje, Foto: Labirint/HRT
Suđenje za premlaćivanje , Foto: Labirint/HRTIvan Kalauz, Foto: Labirint/HRTIvan Mikuljan, Foto: Labirint/HRTObitelj Mikuljan, Foto: Labirint/HRT

Bio je društven i vrijedan. Svakome je htio pomoći. Radio je u Županji na montaži kombajna. Nekada je mogao sve, a danas se 23-godišnji Ivan Mikuljan kreće uz tuđu pomoć. Najteže mu je kada se sjeti vremena punog života i slobode koju daje zdravlje. Danas su mu preostali dodiri i sjećanja koje čupa iz mraka. I nada - da će ponovno progledati, uzjahati i galopom krenuti niz ravnicu. Baš kao nekada.

Ivan Mikuljan žrtva je vršnjačkog nasilja. Kobnu je ozlijedu dobio u sukobu koji se dogodio potkraj kolovoza 2018.u središtu Vinkovaca. Tučnjava je, navodi se u optužnici dogovorena putem Facebooka, no Ivan kaže da za nju nije znao.

Tek je treći pokušaj početka suđenja na Općinskom sudu u Vukovaru bio uspješan. Od četvorice optuženih Danijela Hodaka, Luke Miškulina i Domagoja Culeja jedino se Gabrijel Ćekić izjasnio da se smatra krivim.

- Nitko od njih nije nazvao ni pitao. Kao da se ništa nije dogodilo, kaže Ivanov otac i dodaje da bi on nazvao ili bar po nekom poručio da mu je žao.

Dvadesetjednogodišnji Luka Miškulin, kojeg se tereti da je snažnim udarcem šakom u glavu Ivanu nanio teške tjelesne ozljede, nastavio je sa svojim životom. Tako se doznalo i da je nastupio u jednom popularnom šou u Srbiji koji otkriva nove glazbene talente.

Obitelj Mikuljan život ni prije ove nesreće nije mazio. Ostali su bez supruge i majke Ankica koja je sa samo 30 godina preminula od srčanog udara. Ivan je tada imao četiri, brat Đuro tri, a sestra Đurđa pet i pol godina. Za Mikuljane vrijedi i ona kako jedna nesreća nikada ne dolazi sama. Tako je ostao i bez voljene bake. 

U domaćinstvu koje čine četiri muškarca sve je skromno, no čisto i uredno. Svatko zna što mu je činiti. Navikli na životne udarce, s dostojanstvom vrijednim divljenja, za svog sina, brata i nećaka čine sve što mogu. Zajedno kroz život, četvorica Mikuljana žele samo jedno - da se svjetlost što prije vrati u Ivanove oči. Njihov je život do tada na čekanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!