19:42 / 27.03.2021.

Autor: Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Žene u istarskoj politici

Žene u istarskoj politici

Žene u istarskoj politici

Foto: Duško Marušić/Srećko Niketić/PIXSELL/Dnevnik / HRT

Do lokalnih izbora je još sedam tjedana, već je sada uočena specifičnost u Istri. Na listama će mahom biti žene, nositeljice lista, kao kandidatkinje za gradonačelnice i načelnice.

Dvije najjače stranke u Istri, u Puli će na izbore sa svojim najboljim adutima.

IDS s dugogodišnjom zamjenicom gradonačelnika Elenom Puh Belci, a SDP sa saborskom zastupnicom Sanjom Radolović. Račune bi im mogla pomrsiti kandidatkinja stranke Možemo!.

- Žene su nužne u politici, moraju imati podjednaku zastupljenost kao muškarci, da one vode drugačiju politiku pokazale su nam skandinavske zemlje, i to daleko bolju politiku u ovoj situaciji kad nam je potrebna solidarnost, više ljubavi jer je sad kriza, kaže Dušica Radojčić (Možemo!), kandidatkinja za gradonačelnicu Pule.

Dobro snalaženje u krizi, tijekom izgradnje Nove bolnice, a onda i s COVID-om, pokazala je ravnateljica pulske Opće bolnice, kandidatkinja HDZ-a za istarsku županicu. Sada, kaže, ima snage i za još nešto. Ženske snage.

- Žena ipak vidi širu sliku u svom pristupu rješavanju problema. Uvijek se govorilo da žena drži tri ili četiri kuta kuće, iz te perspektive govorim da mi se čini da žena može temeljitije i opsežnije pristupiti rješavanju problema, rekla je Irena Hrstić, kandidatkinja za istarsku županicu.

Problema je, čini se, mnogo u Višnjanu. Neke će rješavati i DORH. Pa je vrijeme za ''novi iskorak'', poručuje IDS, ali i kandidatkinja za načelnicu. Općina, mještani i njihovi problemi nisu u fokusu sadašnje vlasti, vrijeme je za ženu na čelu općine, smatra.

- Možemo se zavaravati da smo u ravnopravnim odnosima, ali sama činjenica da jedna žena dođe u poziciju da se kandidira za načelnicu podrazumijeva da je prošla stranački filter, dugo radila na tome, izjavila je Ana Černjul (IDS), kandidatkinja za načelnicu Višnjana.

To bi trebalo značiti i bolju potporu i logistiku stranke. Nju ima SDP-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Buja koja je prije četiri godine gradonačelničku fotelju izgubila za samo sedam glasova.

- Mislim da je definitivno Buje spremno, sazrelo, atmosfera je dobra, vrijeme je za žensku snažnu ruku, to ćemo i vidjeti ovog proljeća na ovim izborima, kaže Bojana Puzigaća (SDP), kandidatkinja za gradonačelnicu Buja.

Je li doista sazrelo vrijeme za žensku energiju na lokalnom političkom vrhu, u gradskim i općinskim vijećima? Jer unatoč tomu što se mnoge stranke vole hvaliti s 40 posto žena na listama, one su često na njihovu dnu, samo zbog forme, gotovo kao ukras.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!