15:42 / 23.02.2021.

Autor: Marko Stričević/Agenda/HRT

Kosovski Che Guevara morat će postati diplomat

Albin Kurti

Albin Kurti

Foto: HTV / HRT

Politička scena na Kosovu osjetno se nagnula u korist stranke Samoodređenje i njezina lidera Albina Kurtija. No jedno je bilo pobijediti stare strukture u koje se biračko tijelo razočaralo u proteklim desetljećima, a sasvim je drugo iz buntovnog pokreta i protestne opcije prerasti u kormilara državom koja plovi nemirnim morima.

Zemlja s uvjerljivo najmlađim stanovništvom u Europi, prosječna dob je 30 godina, rekla je 'ne' vladavini stare garde ratnih heroja iz prošlog stoljeća, u međuvremenu optuženih za korupciju, nepotizam i ratne zločine. U konkurenciji od čak 28 stranaka gotovo polovinu glasova dobio je negdašnji mladenački pokret otpora, a posljednjih godina najpopularnija partija Vetevendosje ili - Samoodređenje.

Stare elite nove su konkurente pokušale diskreditirati klasičnim trikom: nazivajući ih komunistima. Nije prošlo na Kosovu koje je pandemiju COVID-a dočekalo kao zemlja u kojoj sustav javnog zdravstvenog osiguranja ne postoji. Pobjeda Samoodređenja, smatra politička analitičarka Donika Emini, puno znači za demokraciju na Kosovu, a stjecanje tako velike potpore znači i veliku odgovornost za novog lidera.

Protiv kriminala bez odricanja od nasilja

Izvršnu vlast čvrsto preuzima 45-godišnji Albin Kurti, bivši studentski vođa i politički zatvorenik iz 90-ih, kojeg su mediji nazivali kosovskim Che Guevarom. Metode njegova pokreta uključivale su prevrtanje vozila europske policijsko-civilne misije na Kosovu. Dva pripadnika Samoodređenja ubile su snage misije UN-a. Pokret je postao stranka sve veće popularnosti zbog kritiziranja kriminala vladajućih elita, ne odričući se pritom elemenata nasilja: prije tri godine više je puta bacila suzavac u parlamentu protestirajući protiv nekih zakona.

- Surađivat ćemo s našom dijasporom. Naš najuspješniji poslovni čovjek je izvan zemlje, kao i neki od naših najboljih studenata i znanstvenika. Imat ćemo poseban program za povratak 'mozgova'. Uključit ćemo našu dijasporu u državne institucije, sveučilišta, ali i u poslovni sektor, poručio je Albin Kurti.

Najveći izazov - odnos sa Srbijom 

U prošlosti sklon protuzapadnoj retorici, Kurti želi da Kosovo dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. No dio članica Unije, kao i UN, ne priznaju Kosovo kao suverenu državu. Odnos sa Srbijom od koje se Kosovo odcijepilo jedan je od najvećih izazova za Kurtija koji je na prijelazu stoljeća zbog demonstracija protiv Slobodana Miloševića proveo dvije godine u zatvoru i bio premlaćivan.

Kurti je najavio kako formiranje povjerenstva za dijalog sa Srbijom - nije prioritet. Građani su u anketama pokazali da im je to pitanje na 6. ili 7. mjestu. Oni su nas izabrali i mi odgovaramo njima. Glavni prioritet je pravda i stvaranje radnih mjesta, prve su poruke Kurtija.

Odbojnost prema kompromisima i europski okvir

Te poruke nisu zabrinule samo vlasti u Beogradu, nego i u Parizu i Washingtonu koji je glavni međunarodni pokrovitelj Kosova. Iz State Departmenta poručili su kako žele ohrabriti novu vladu Kosova da joj prioritet na putu do međunarodnog priznanja postanu upravo pregovori sa Srbijom. Kurti je dosad pokazivao izrazitu odbojnost prema kompromisima u pregovorima s Beogradom.

- Transakcijski pristup, koji je bio tipičan za prethodnu američku administraciju, treba promijeniti u transformativni i transatlantski pristup. Transformativni, što znači da ne bismo trebali samo provjeravati interes i činjenice, trebali bismo imati i vrijednosti i načela, a to je EU kao okvir i europske i euroatlantske integracije kao cilj obiju naših zemalja, smatra Kurti.

Referendum o ujedinjenju s Albanijom

Od Srbije Kurti očekuje od da okrene leđa Rusiji i Kini te da probleme s njegovom vladom rješava u sklopu zajedničkog puta prema Europskoj uniji. Srbija će vjerojatno teško razviti povjerenje prema političaru koji se zauzima za referendum o ujedinjenju s Albanijom, kritizirajući kosovski ustav koji takav referendum onemogućuje.

Niz analitičara upozorava da je Kurti dok je bio u opoziciji, kredibilitet gradio na otporu, buntovnosti, pa i svadljivosti. No dolaskom na poziciju morat će biti i diplomat. Velika šansa, ali i težak zadatak. S obzirom na prošlost - jedan od najtežih na Balkanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!